Home / Arhiva cu Bere / Adevarata Bere Ciuc (Igazi Csiki Sor) versus Ciuc Premium

Adevarata Bere Ciuc (Igazi Csiki Sor) versus Ciuc Premium

csikiciucUn cititor a propus Csiki Sor la sectiunea Bem pentru tine si pentru ca ne tinem de cuvant, am cautat-o si am baut-o.

Intre timp am aflat si despre scandalul cu brandurile. Ideea e urmatoarea, Igazi Csiki Sor inseamna in ungureste “Adevarata Bere Ciuc”, iar Heineken detine brandul Ciuc Premium. Heineken a dat in judecata firma care produce Csiki Sor si pana la urma a pierdut procesul. Mai multe detalii aici.

Am vrut sa vedem si noi cum cum e Adevarata Bere Ciuc si am baut-o in comparatite cu Ciuc Premium. Niciuna dintre ele nu ne-a dat pe spate.

Amandoua au aroma de cereale usor mucegaite. Csiki e mai dulce si la final iti lasa un gust metalic, in timp ce Ciuc pare mai artificiala cu gust de hartie uda pe alocuri. Lipsa acuta de hamei in ambele tabere.

Nimic deosebit, dar in confruntarea asta cred ca Csiki Sor castiga pentru ca gustul e mai natural decat la Ciuc Premium. Probabil datorita ingredientelor, nu stim sigur pentru ca eticheta este 100% in maghiara.

Cam atat, hai, noroc!

Citeste si:

– Ciski Mezes Sor, scotch ale de Harghita
– Csiki Barna Sor, bruna de Harghita

PS: Multumim, Ovi, pentru materialul de studiu.

Screen Shot 2015-04-05 at 23.48.46

 

Screen Shot 2015-04-05 at 23.31.16

39 comments

  1. Salut! Unde gasesc Csiki Sor in Bucuresti?

  2. Interesant! Este mare nevoie in piata berii de bere obtinuta in fabrici mici dupa metoda clasica.

  3. Ungurii nu stiu sa faca bere asta e clar

  4. Salut!
    Am vazut pareri pro si contra despre berea produsa in Sinsimion, Igazi Csiki Sor.
    Am lucrat o perioada in domeniu, inca pe vremea cand “balaurii internationali” nu ajunsesera sa cumpere toate fabricutele de bere din Romania, ca mai apoi sa le inchida sau sa limiteze productia doar pe anumite sortimente.
    Am colindat Romania de la un cap la altul si am baut nenumarate sortimente de bere care acum sunt o doar amintire.
    Nu sunt de etnie maghiara, locuiesc in Bucuresti dar trebuie sa-i felicit pe oamenii astia pentru berea pe care au scos-o.
    Din pacate articolul de mai sus cred ca a fost scris de un amator, necunoscand procesul de fabricatie al berii sau ingredientele folosite, drept dovada si comparatia sumara.
    Ideea este ca materia prima utilizata dar in special procesul si DURATA fermentatiei sunt foarte importante pentru a scoate o bere buna si de calitate. Colosii industriali niciodata NU vor produce o bere de calitate deoarece ei se axeaza pe volum si profit, afectand calitatea prin fortarea procesului de fermentatie/linistire/decantare.
    Nu intru in detalii, doresc doar sa-i incurajez pe producatori si sa-i determin sa o trimita si inafara zonei unde populatia predominanta este de etnie maghiara.

  5. LASATI BEREA CSIKI SOR SA INTRE SI IN BUCURESTI,CEA MAI BUNA BERE,FELICITARI, MICULUI PRODUCATOR DIN SECUIME.

  6. Buna ! Sunt din Buc.Aflandu-ma acum o saptamana,pe Transfagarasan,in com Cartisoara,am cumparat de la un magazin alimentar satesc(situat vis-a-vis de muzeul Badea Cartan) ,bere Ciuc Ma uit sub capac(asa-mi recomanda eticheta) scria-doza-.Eu nu am castigat in viata mea,nimic .Deci m-am bucurat. DEGEABA ! Vanzatoarea mi-a spus ca nu-mi da doza castigata(desi pe eticheta scria “pe loc”)caci nu are instructiuni in acest sens Unde-i adevarul ?Minte Ciuc ? Nu a vrut vanzatoarea ? Ce-i o doza ca valoare ? Mai nimic,deci n-am pierdut mai nimic.Si totusi,sunt dezamagita !Sa nu mai cumpar bere Ciuc ?

    • Doza zilnică de țeapă

    • Nu stiu,oare e bine sa spui ca esti “din Buc.”? Daca ai urmat “instructiunile “dopului de bere ,cam ce nivel de inteligenta ai? Daca eticheta iti sugera:”sterge-te cu mine la fund”, dezlipeai eticheta de pe sticla?Sau…? Un sul de hartie igienica? Milde Sorte? Cu trei straturi: hamei,orz, iodoform.Hahaha!

  7. Salut! Si eu am descoperit-o relativ recent.Sunt din Reghin, da din orasul in care se fabrica pana nu demult,berea Regun si Silva,pana n-au inchis-o definitiv dupa “privatizare” austriecii (Din principiu, nici nu beau bere facuta de ei).. Aici,”Igazi Csiki sor”, se gaseste in cateva barulete relativ usor, tinand cont ca Sansimion e destul de aproape. Mie-mi place. E mai tare, 6% alc. si 12,5. EP. Da, e mai acidulata si putin mai dulce, si-mi place mai mult decat Ciuc.(“cu gust de hartie…”). Interesant, patronul baruletului pune pe acelasi raft intr-un sir, berea “Csiki sor” alaturi de “Ciuc”.O prefer pe cea de la Sansimion. E putin mai scumpa,4,50 sticla. Cat despre razboiul marcilor, castigata de “Csiki sor”, imi aminteste de acelasi razboi intre “Bud” american, si “Budweiser” original, din Cehia.

    • Ptr ca nu are porumb cum au restul berilor este nu buna ci f, buna,Nu este 4,50 ci 2,80 la magazine.Secui sau alta este ca e f f bun.Cel care a scris articolul o fi bautor de vin,ca doar nu degeaba a castigar deja 2 medalii un Ungaria.Numai ca noi santem mai caposi !!!!

    • Salut! Ce spui tu e corect! As adauga :” Bucegi”! {dinainte de “89!},” Fortuna” la sticla verde de 1 l,,”Silva” cred,tot la litru, berea care facea viata frumoasa (in anii 1986-1989), la “week end”-ul Tg.Muresului! Aceasta bere nu depasea niciodata termenul de 10 zile de la data …fabricatiei!!! In ceea ce priveste Bud.. ,sper ca au castigat cehii de la Budweiser!

  8. Te invit academicianule Mitica, sa bei 4 sticle de Csiki si 4 sticle de Ciuc Pisswasser. Sa vezi cum te simti dupa. Oricum, pofta mare la bere cu apa de Dimbovita. Hai, noroc.

    • Nu e bine! pai daca ii mai dai “academicianului” inca 4 Ciuc, dupa celelalte 4 Csiki, are chef sa conduca spre mare..! Pe autostrada! Si asta e periculos si nebaut!!! Si cum ei nu respecta NICIO lege , va actiona singura lege care nu iarta: legea mortii!Moartea!! Si atunci nu e pacat de berea cea buna ,destinata sa produca placere, relaxare, pofta de mancare, de voie buna, de glume, si sa intre direct in capul unui idiot?

    • genderz iti recomand sa -ti faci cortul si sa te cari frumos in panonia cu berile voastre de rahat, sovin jegos, transilvania e ROMANIA

  9. Dragilor,
    Chiar e amator autorul articolului. Heineken a pierdut pentru ca a tradus gresit. Corect e:
    Adevarata-ultimul a cu caciula,cu intelesul de O bere adevarata-a cu caciula si nu Adevarata bere ciuc-adica perfect determinata cu sensul de unica. Ar fi trebuit ca producatorul Csiki Sör sa scrie Az Igazi Csiki Sör pentru forma cu sensul determinat,respectiv ca unica bere adevarata de Ciuc.
    Dupa gustul meu e o bere buna.
    Noroc!

  10. Intamplator am baut Heineken in Toronto si am baut “Hainechen” in Romania! Diferenta este ca intre Adidas si “Adibas”! Am fumat Kent in Toronto si am fumat “Chent” vandut in Romania! Diferenta este ca intre Listerine vandut in Toronto si ..cel vandut in Romania! Senzorii pentru calitate sunt diferiti ! Exista “mult si ieftin da prost” , si exista ” putin si scump,da bun!” . Cred ca Csiki Sor este din a doua categorie! Prima categorie este pentru cei care incep cu: “sunt din bucuresti…”!

  11. Traducerea corecta la Igazi Csiki Sor este Adevarata Bere Ciucana si eu de cand a aparut numai din asta beau si confirm ca altfel ma simt dupa cateva beri decat dupa berile corporatiste de la care te doare capul. Cu Unicum merge perfect Igazi Csiki Sor. :) si se gaseste si la Brasov.

  12. Tocmai am savurat la cina 2 Csiki, la un restaurant din Praid și vreau sa spun, cu regret (!!!), ca noi romanii am pierdut noțiunea de bere adevărată… Au amintit unii mai sus de câteva beri locale din alte vremuri…da,alea erau beri produse cu responsabilitate,cu respect…amintesc și eu de Aiudeana…și revin la Csiki:sper sa tina de ea secuii noștri și sa nu o spurce!!! De găsesc, mâine iau o lada cu mine pt. acasă…Prefer un Csiki la orice este pe piața romaneasca!

    • berea e facuta IN ROMANIA ,si e bere romaneasca . de antiromani si propagandisti separatisti,ce-i drept ,de asemenea, nu mai sunt secui nu se mai vorbeste limba. berea ungureasca se face in ungaria , iti urez mult succes in procesul de trezire.pa

      • Du-te fugi tare. Rumânia e numai Muntenia.

        • Va rog sa fiti oameni demni si civili. Acuzatiile si vorbele urate ne stau in calea progresului. Sunt maghiar, dar da, sunt de acord ca “igazi csiki sor” e bere romaneasca, fiindca e produsa in Romania de cetateni romani (de etnie maghiara, dar asta e secundar). Nu va bateti in piept cu mandrie falsa, toti suntem oameni, sa ne focusam pe ce ne uneste, nu ce ne separa.

  13. Păcat că nu poți comanda online. Ce vânzare ar fi facut.

  14. E interesanta,. dar nu depaseste Ciucul din anii 90! Parerea mea!

  15. csika 100% in maghiara eticheta,pe a mea scrie la ingrediente: apa,malt din orz hamei.

    • Am fost ieri în Tuşnad… toată lumea vorbea maghiară pe acolo, dar Csiki Sor n-am găsit. Am luat Szekely Sor, nepasteurizată, găsită la unul din cele două magazine din tot oraşul. Dar numai ieftină nu a fost, la 4 lei sticla + 1 leu garanţia la sticlă, nefiscalizată (,,puteţi plăti 16 lei cu cardul, dar 4 lei trebuie să mi-i daţi cash” mi-a spus vânzătoarea). Cam mare garanţia (în Bulgaria era 0,1 leva), da’ fie…

      Berea e bună, deşi niţel cam dulceagă. E diferită de Ciuc Premium, dar nici Ciucul nu mi se pare rău (faţă de alte ,,specii” de la noi cu porumb din greu). Cum nu se găsesc beri nepasteurizate la noi (cu excepţia Zăganului, care-i pasăre rară de tot, eu nu am reuşit s-o găsesc pe nicăieri, nici măcar la Vălenii de Munte), nu prea ştiu cu ce s-o compar… poate doar cu Zagorka Retro, că din asta mai cumpăr când merg pe la bulgari (din păcate pentru Szekely Sor, de la mine de acasă până la Kaufland în Ruse fac 3 ore cu bicla, pe când până la Tuşnad sau Miercurea Ciuc…). Faţă de Zagorka Retro mi se pare mai dulceagă (dar nu se simte gust de porumb, probabil nu conţine aşa ceva, ceea ce e bine) şi mai puţin acidulată, iar ăla 6% alcool se simte bine la final. Per ansamblu, e o bere bună. Păcat că producătorul ţine mai mult la ,,mândrie”, adică berea are eticheta în maghiară (deşi ingredientele sunt traduse şi în română), tot marketingul e exclusiv în maghiară, site-ul fabricii tot în maghiară e, iar sub dop scrie ,,Meg probalkozz!” care habar n-am ce înseamnă. Bonus, scrie frumos pe ea că e produsă în ,,Harghita megye, Szekelyfold”, ceea ce mi se pare batjocoritor.

      Concluzie: făcând abstracţie de faptul că producătorul e antiromânesc prin definiţie (de fapt, anti-orice nu e secuiesc, 3/4 din Facebook-ul lor e cu tot felul de fraze calomnioase faţă de Heineken, cu care s-au judecat mai demult pentru marcă), berea chiar e bună.

      E mare nevoie de bere nepasteurizată pe piaţă, mă uit cum au dat bulgarii lovitura cu Zagorka Retro, care se găseşte la orice magazin de-al lor la 1,10 leva (vreo 2,5 lei).

      • Daca o sa cauti o sa gasesti mai multi producatori de bere nepasteurizata prin Romania(clinica de bere, sikaru, ground zero si mai tot ce e artizanal.

        • Dar unde să îi caut? Sincer, să mă duc în centrul vechi şi să dau 15 lei pe o bere nu prea îmi permit. Unde se vând berile astea artizanale? Zăganu îl caut de când a apărut, dar n-am reuşit să îl găsesc pe nicăieri, am auzit că s-ar găsi prin nişte baruri, dar la preţurile alea mai bine mă duc la Ruse în primul Kaufland şi-mi iau Zagorka. Am mai auzit şi că s-ar găsi ocazional prin Mega Image, dar toate Mega Image-urile din drumul meu nici măcar n-au auzit de ea.
          Înţeleg că producătorii produc puţin şi vor ca produsul lor să fie considerat ,,premium”, deci nu pentru sărăntocii care iau bere de la supermarket… da’ totuşi, să nu găseşti Zăganu în localitatea în care se fabrică (Măneciu)? Să nu găseşti CsikiSor la Tuşnad, care e la vreo 20 km de fabrică?

          Îmi pare rău că am ratat târgul de bere artizanală (nu eram în Bucureşti când a avut loc), probabil aia era singura ocazie să găsesc berea ,,artizanală” fără să caut prea mult.

      • Eu zic sa bei bere pe care scrie ca este produsa in “inexistenta” Dacia, sa te simti si tu umflat in mandrie nu doar de bere

  16. Faina comparatie, dar cred totusi ca Csiki Sor e net superioara Ciuc-ului. E doar o parere personala ce tine de gust.
    In al doilea rand, vreau sa clarific traducerea “Igazi Csiki sor” care inseamna de fapt “Bere adevarata de la Ciuc(zona)” si nu “Adevarata bere Ciuc” care inseamna total altceva. Asta e motivul pentru care au pierdut procesul cei de la Heineken, fiindca numele berii se refera la zona geografica, nu are legatura cu brandul “Ciuc”.
    Toate cele bune.

Spune tu, in cuvinte!

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com