Home / Beer World / Care e diferenta dintre Lager si Ale

Care e diferenta dintre Lager si Ale

beriberiIn caz ca n-ai putut sa dormi noaptea trecuta pentru ca ti-ai dat seama ca nu stii diferenta dintre Lager si Ale, problema ta urmeaza sa fie rezolvata.

Da, stiu, berea e bere si cu siguranta am auzit cu totii de mai multe feluri pe langa lager si ale, dar aceste doua tipuri  stau la baza tuturor celorlalte stiluri care exista in lume.

Lager-ul reprezinta berile mai populare la nivel mondial si printre ele se numara celebrul Pilsner, stil perfectionat de nemti si de cehi. Toata lumea a baut un pilsner la un moment dat. Printre stilurile populare de lager se numara si berile de tip bock, dopplebock, rauchbier (bere afumata), helles, dunkel, dark lager si  strong lager.




Lista cu stiluri de Ale este mult mai consistenta, asa ca n-o insir aici pe toata. Din punctul meu de vedere cele mai populare stiluri de Ale sunt: India pale Ale (IPA), American Pale Ale (APA), Red Ale, Stout, Imperial Stout, Porter, Strong Ale, Dubbel, Tripel, Quadruppel, Belgian Ale, Hefeweizen, Scotch Ale, English Bitter (ESB) si Pale Ale. Evident, belgienii, englezii si americanii au interpretari diferite pentru multe din stilurile de ale. Lista completa o gasiti aici.

Si ca sa revenim la subiect, diferenta fundamentala dintre lager si ale se rezuma la procedeul de fabricare. Si aici vorbim in principal despre drojdie, dar si despre temperatura si durata de fermentatie.

Incepe sa devina plictisitor, dar daca tot am hotarat ca elucidam misterul, o sa continui. Pentru lager se foloseste o drojdie specifica lager-ului, iar pentru ale… ati ghicit, o drojdie diferita, specifica acestor beri.  Drojdia de lager “prefera” sa fermenteze la temperaturi mai joase (7-15 grade celsius), iar drojdia de ale e mai friguroasa si isi arata potentialul la temperaturi cuprinse intre 18 si 24 de grade celsius.

Ca durata, lager-ul are nevoie de 2-3 saptamani ca sa fermenteze si de alte cateva saptamani (sau chiar luni) ca sa se matureze. La Ale totul se intampla mult mai repede, 2-5 zile pentru fermentare si inca 3 – 6 saptamani ca sa fie gata de baut.

Berile din categoria Lager au o paleta de gusturi si arome mult mai redusa in comparatie cu Ale, dar sunt mai populare. Se remarca prin gust si aspect clare, fara variatii si artificii. Cele mai cunoscute beri comerciale sunt lager. In general, producatorii de bere artizanala aleg Ale pentru ca le permite sa experimenteze si sa iasa in evidenta intr-o piata inundata cu pilsner, dar conteaza foarte mult si specificul tarii.

Eu prefer Ale si imi place sa explorez berile belgiene si americane. Belgienii sunt consistenti si respecta traditia, iar americanii experimenteaza foarte mult cu ingredientele.

Cam asta ar fi povestea pe scurt, informatii mai detaliate se gasesc aici. Hai, noroc!

4 comments

Spune tu, in cuvinte!

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com