Home / Motive / Cum sa gusti si sa evaluezi berea

Cum sa gusti si sa evaluezi berea

spiegelau-beer-tasting-set-of-4-ale-glasses-item-4991695-product-viewDaca ai inceput sa nu mai bei bere doar de sete si iti pasa ce ai in pahar, atunci e bine sa stii cateva reguli de baza.

Nu le-am scris eu, nu stiu nici macar daca sunt absolute, doar le-am aflat de prin carti, site-uri de profil sau de la altii “mai experti” ca mine. Posibil ca lista sa fie mai lunga.

In primul rand, draga cititorule bautor de bere,  trebuie sa folosesti un pahar potrivit. Gasesti aici un scurt ghid despre paharele pentru fiecare tip de bere. Daca n-ai si n-ai, merge sa folosesti orice ai pe acasa, numai n-o bea din sticla. Bine, daca ai chef sa bei un Haineken direct din sticla, nu inseamna ca esti un barbar, ne mai e si sete, oameni suntem.

Dupa ce ai turnat-o in pahar, uita-te bine la ea. Cum e? Tulbure, clara, galbuie, aramie? E placuta ochiului, sau iti vine s-o torni la chiuveta? Se potriveste cu ce stii tu ca trebuia sa arate conform stilului? Conteaza!

Acum trebuie s-o mirosi. Baga-ti nasul in pahar (aici conteaza paharul si sa nu fie plin ochi ca la nuntile de la tara) si inspira des. Ce arome sunt acolo? Incearca sa asociezi cu experiente anterioare, cu ce ai mai mancat si ai baut. Separa, simti banana, cuisoare, citrice sau drojdie? Sigur poti sa identifici cateva, fiecare stil de bere are caracteristicile ei. Important e sa nu fie puturoasa ca un butoi de varza.

E bine sa agiti putin paharul si sa vezi ce se mai desprinde din buchet.

Urmeaza sa iei prima gura. Ia vezi, cum e, ce gust are? Plimba berea putin ca sa ajunga la toate papilele si sa obtii maximum de senzatie. Expira aerul din spatele gurii direct pe nas imediat dupa ce ai inghitit. Teoretic, asa simti mai bine ce bei. Posibil sa simti condimente, caramel, cereale, dulceata. Posibil sa ti se para ca mananci paine prajita sau o bomboana. Nu-ti fie rusine s-o descrii cu propriile cuvinte, nu trebuie sa sune stiintific.

Pentru mine, una dintre cele mai interesante experiente o reprezinta aroma de fructe tropicale pe care o obtii cand bei o bere bogata in hamei. Fiecare tip de hamei ofera o senzatie diferita, de la citrice la flori de soc.

La capitolul gust neplacut, ai sa simti cand bei o bere cu gust exagerat de malai si cereale mucegaite, sau cand ai impresia ca ai gustat ceva chimic, untos  sau acru. Cand o bere iti ofera senzatiile astea, cel mai probabil nu e de calitate.

Ai mai auzit probabil ca unii mai vorbesc despre “corp”.  Chestia asta cu corpul berii se refera la cum o simti pe limba. E cremoasa, astringenta, apoasa, condimentata sau siropoasa? Cat de acidulata ti se pare? Conteaza si chestia asta.

Acum trebuie sa evaluezi post-gust-ul, aftertaste, cum ii zic americanii. E de fapt ce iti ramane la final, amareala, dulceata etc. E foarte important sa ramai cu ceva placut dupa ce ai luat o gura de bere.

Cam asta ar fi, acum trebuie doar sa repeti!  Poti sa iei si notite. Hai, noroc!

Spune tu, in cuvinte!

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com