Home / Motive / Românii si berea artizanala, o poveste despre ignoranta si lacomie

Românii si berea artizanala, o poveste despre ignoranta si lacomie

Screen Shot 2014-10-22 at 18.02.01

Eu cu berea mea de 17 lei

Ma declar un pesimist cand vine vorba de viitorul României si, in opinia mea, scena berii din tara noastra sufera de aceleasi metehne ca si restul elementelor care se ciocnesc “cu gratie” intr-un haos autentic românesc.

Pasionati avem, bautori avem, cateva carciumi au aparut, dar lucrurile avanseaza greu de tot. “Si ce vrei, ba, Razvane!?! Bea-ti berea linistit, cu ce te afecteaza?” – zice multimea.

Pai ma afecteaza! mai ales cand merg la cele mai cunoscute localuri specializate in bere si ma serveste un chelner plictisit care nu vrea, nu stie, nu poate sa-mi zica nimic desptre ce are in frigider.

Berea are toata aceeasi temperatura si nu conteaza ce bei, oricum esti un roman prost care trebuie sa zica multumesc ca are ocazia sa dea 17 lei pe un pahar de IPA de la Brewdog.

Exact asa ma simt cand intru in carciuma. Ca si cum ar trebui sa fiu multumit ca mi se ofera diversitate. Ok, a fost interesant acum 5 ani ca mi se ofera asta, dar cred ca e timpul sa evoluam putin.

Doar pentru ca mesele sunt mereu pline, nu inseamna ca nu trebuie sa-ti pese ce si cum vinzi. Si eu sunt genul care mai citeste una alta despre bere si are vointa, nu trebuie sa ma prinzi pe mine. Sunt altii carora le-ar prinde bine sa le mai povestesti una alta despre ce pui in pahar si sa le arunci cate un zambet. Asa te extinzi. Nu mai dau exemplul cu Beraria H, acolo m-am lamurit.

Si mai vreau sa zic si de preturi, pentru ca unii exagereaza. Da, stiu ca e scump sa aduci bere de peste hotare, dar daca pozitionezi berea artizanala sau de import ca fiind ceva premium, n-ai facut nicio afacere.

La capitotul producatori autohtoni lucrurile nu stau mai bine, desi exista ceva idei. Avem Zaganu, o initiativa buna cu o bere mediocra cel mult (parerea mea). Imi place ca au lucrat la distributie si a prins brandul la hispteri, dar n-ar fi cazul sa mai bea românu’ si altceva in afara de blonda si bruna?

Acelasi mesaj il am si pentru Clinica de Bere de la Timisoara. Daca devii influent in lumea berii, e de datoria ta sa educi si sa diversifici, chiar daca iti pastrezi afacerea de baza cu bere blonda.

Distribuitorii si importatorii se misca timid, chiar daca unii incearca sa scoata capul si sa imbunatateasca sistemul. Nu exista nimic organizat. Nu avem targuri, nu avem degustari, nu avem evenimente. Doar festivaluri cu mici si bere blonda la pahar de plastic.

In fine, ma opresc aici cu vaicareala. Vreau doar sa mai misc cate ceva. Daca vreti sa beti bere buna si sa explorati, mergeti inainte, puneti umarul la evolutia berii in România! Sectiunea Unde mai bem bere are nevoie de continut, daca stiti ceva, dati un email sau lasati un comentariu.

Discutii putem sa purtam aici sau sau pe grupul Bere Romania (pe facebook).

Hai, noroc!

2 comments

  1. Ia legătură cu cei de la Braxa, un mic producător din Oradea specializat pe IPA: https://www.facebook.com/pages/Braxa-Bere-de-casa-din-Oradea/642835772490300?fref=ts

  2. Razvan, cred că pe măsură ce gusturile se rafinează cu atât e mai greu de înțeles paradoxul românesc. Berea pentru noi inseamna berea blondă, brânza e in mare măsură brânza telemea, când vorbim de vinuri ne referim la soiuri, Merlot, Sauvignon, Pinot, etc. Nu prea avem o paleta prea largă de “propuneri” care sa ne incite sa experimentăm. Asa că nu ne punem nicioadată intrebarea dacă există si altceva dincolo de “lager-ul” berii mioritice.

Spune tu, in cuvinte!

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com