Home / Motive / Starea berii artizanale românești

Starea berii artizanale românești

Screen Shot 2016-05-10 at 14.29.44

Cred ca e cazul sa vedem cum mai stam la capitolul bere artizanala la jumatatea lui 2016.

Incep cu noutatile.

Hop Hooligans este o noua micro-frabrica de bere artizanala care se va deschide la Bucuresti in urmatoarele luni. Deocamdata au facut o prima colaborare cu Ground Zero si lucreaza intens la amenajare si retete. Suntem cu ochii pe ei.

Oriel Beer va face bere tot in Bucuresti incepand cu 2017. Am putine detalii aici, dar puteti sa-i urmariti pe Facebook.

Cea mai importanta si de succes intrare pe piata in 2015, Ground Zero Beer face in continuare bere buna, calitatea a ramas constanta si au deschis chiar si un “taproom” la fabrica (daca vreti s-o beti “la botul calului”). Nu au schimbat foarte mult portofoliul, dar au inceput sa lucreze la colaborari cu alte fabrici si experimenteaza cu retete speciale. Bravo!

Sikaru face in continuare bere mediocra, insa ei s-au descurcat mai bine cu distributia, au intrat chiar si in lanturile de hipermarket-uri. Astept sa treaca a nivelul urmator in materie de calitate. Cea mai buna bere din portofoliul lor ramane in continuare Sikaru Stout.

Zaganu, in schimb, chiar au decis sa treaca la nivelul urmator, au scos doua beri noi (IPA si Red Ale) care sunt superioare celor existente deja in portofoliu. Astept cu interes urmatoarele miscari.

Perfektum a intrat timid pe piata in 2016. Am baut si bere buna, dar si mai putin reusita de la ei.  Cel mai mult mi-a placut Black IPA, dar am impresia ca inca isi mai calibreaza retetele. Oricum, sunt de urmarit.

La Cluj, Hophead incepe sa atraga atentia, n-am baut prea multa bere de la ei, dar ce am baut a fost bun. Parerea generala e favorabila. Mi-ar placea sa beau mai multe din portofoliul lor anul acesta.

In Timisoara, Clinica de Bere a scos ceva nou, Terapia Rubin. Am auzit pareri bune, dar nu ma pronunt pentru ca n-am baut-o inca. Celelalte beri ale lor, Terapia Platin si Gold sunt foarte slabe.

Csiki Sor (Miercurea Ciuc) au scos o editie limitata de bere cu miere (Csiki Mezes) care a fost destul de reusita. Din nefericire berea lor e mai greu de gasit, dar salut inovatia.

In rest… nimic notabil. (daca mai are cineva alte noutati, leave a comment)

Chiar daca suntem la inceput, ne miscam bine. Va incurajez sa incercati berea artizanala locala, fabricile au nevoie de sustinere. Harta producatorilor locali o gasiti aici.

Ți-a plăcut? Susține Universitatea de Bere pe Patreon!

17 comments

  1. Cei de la Sara reusesc sa aiba si loturi bune, chiar luna trecuta am baut niste blonde foarte bune. Am share-uit si cu un DJ englez, ce a fost placut impresionat. De urmarit.

  2. Da, Sara meirta mentionati mai sus :0

  3. Atat Sara blonda, dar mai ales Sara Bruna sunt foarte foarte buna si merita mentionate!!

  4. Asta e articol scris de un diletant. :)

    Un cunoscator nu face aprecieri calitative fara a se raporta la un cadru de referinta specific, in care este definita calitatea. Iar daca tot simte nevoia sa impartaseasca pareri personale, nu spune “berea x e buna, y e mediocra si z e foarte slaba”, ci “berea x imi place, y nu prea ma da jos din pat si z nu-mi place deloc”.

    • Heinrich, iti multumesc din nou pentru cuvintele magulitoare.

      Cum spuneam si in alte discutii pe la alte articole, nu trebuie s-o iei personal ca un copil caruia i-a fost criticat desenul la scoala. Era doar parerea unui consumator, nu scrie nicaieri aici ca sunt expert in bere. Cu siguranta stiu ce beau si pot sa-mi spun parerea. Aleg sa nu fac comparatii, dar daca vrei neaparat, berea voastra e mai slaba decat Zaganu (berile lor standard) si nici Zaganu (standard) nu e prea sus in topul meu.

      Aveti cel mai bun marketing si probabil cel mai bun branding din piata de artizanale, felicitari echipei pentru asta.

      Numai bine si, ca si data trecuta, iti doresc succes in afaceri si ti-as sugera ceva imbunatatiri si la PR skills pe langa retetele de bere.

      Razvan

    • Nu ma deranjeaza deloc critica, dimpotriva, o apreciez foarte mult daca este fundamentata. Insa cand cineva face aprecieri despre calitatea unui produs, in public, pe un site de specialitate, consider ca ar trebui sa se raporteze la niste criterii de referinta si sa aduca argumente care vin in sustinerea aprecierilor facute. Pentru ca altfel poate leza imaginea unui produs.

      Nu am insa nimic impotriva daca doresti sa-ti exprimi parerea personala in calitate de consumator si iubitor de bere. Insa atunci ar trebui sa renunti la etichete gen “bun calitativ sau slab calitativ” si sa te concentrezi mai mult pe aprecieri de genul “imi place” sau “nu-mi place”. Libertatea ta de exprimare in spatiul public, ar trebui sa se opreasca acolo unde incepe vatamarea imaginii altora. Mai ales atunci cand sunt in joc interese comerciale.

      Cat despre copilul criticat pentru desenul la scoala, consider ca tu esti acela, devreme ce nu ai inteles diferenta intre “Terapia Platin este o bere slaba calitativ” si “Nu-mi place berea Terapia Platin”. :)

  5. SELYEM ALEXANDRU

    Este foarte trist ca lipseste din prezentare sortimentul Csiki Sör si Székely Sör.
    Nu pot să am pretenția să pomeniți de ceva bun din secuime, cu toate că cele amintite nu sunt cu nimic mai grozave.
    Eu vând si Zaganu si Csiki si am clienti pentru ambele branduri.
    Am gustat si Hop Head si este foarte o.k.
    As vrea sa mai povestim pe teme de bere artizanală, poate ne ajutați să colaborăm si cu alți producatori, pentru că altă bere nu ne interesează.
    Cu stimă,
    Alexandru – Sibiu

  6. Nu stiu cat de precisa din punct de vedere geografic vrei sa fie harta dar fabrica Csiki Sor Manufaktura e in Sinsimion, aproximativ 20 de km Sud de Miercurea Ciuc.

  7. Am citit si din pacate nu am retinut unde, ca s-ar produce in viitor(2017?) bere artizanala la Bicaz. Are cineva amanunte in aceasta privinta? sau a fost un zvon fara acoperire?

  8. salut,

    am descoperit de curand acest site-blog si cu un mare interes l-am rasfoit de la un capat la celelalt descoperind cateva lucruri interesante.

    un+ pentru pasiune si efort

    un mare- pentru evidenta partinire a unora in defavoarea altora, daca pot sa zic asa fara a da nume, si cu asta am incalecat pe-o sa…

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com