MotivePareri si Povesti

5 indicii că n-ai înteles care e treaba cu berea artizanală (încă)

Dacă te regăsești în lista de mai jos, nu-i nicio problemă, nu ești singur.

 1. Te cam deranjează pretul
  Daca pretul e tot ce contează, atunci n-are rost să mai discutam. Evident, nici mie nu-mi place să arunc cu banii aiurea, dar o bere de calitate va avea, aproape mereu, un preț mai mare versus ceva de duzină. Poate sa fie pentru ca are in compozitie ingrediente de o calitate superioară sau pentru ca micii producători au costuri mai mari (cumpara mai putin, produc mai putin, viata e grea). In fine, pe masura ce bei mai multa bere bună, ai sa-ți dai seama dacă prețul este exagerat sau nu, dar nu porni cu prejudecăți.

 2. Ai baut o bere artizanala și te-ai transofrmat brusc în razboinicul luminii
  Nu exista niciun război între berea artizanală și berea macro, doar pentru ca alegi să bei altceva decât beau alții nu înseamnă că ești special. Industria de bere macro n-o să moară și nici n-o să trecem toți pe artizanale bio deodată. Bucura-te că bei ceva bun și lasă-i pe toți să trăiască.
 3. Pui botul la orice mesaj comercial care contine cuvantul “craft”
  Normal că toată lumea vrea să facă bere “craft” sau “artizanală”, dar cuvintele acestea nu garantează ca e chiar așa. Exista multe nuanțe și ar fi bine să te documentezi. Marketing-ul e fără milă. Poți incerca să citești AICI, dar e bine să te uiți atent și pe etichetă. Eventual pune o întrebare pe un forum ceva dacă nu ești sigur.
 4. Crezi tot ce citești pe internet
  Exită mulți “Profesori” care-și dau cu părerea pe internet, unul dintre ei sunt chiar eu. Cel mai bine ascultă de papilele tale, gusturile variază, restul e doar informație. E bine să incerci cat mai multe stiluri și arome. Dupa ce prinzi experiență vei putea să fii și tu profesor de bere pe internet. Garantat.
 5. Crezi ca “artizanal” înseamnă automat ”calitate”
  Sa fie clar, vei intâlni muuuultă bere artizanală proastă. Artizanal (sau craft) nu înseamnă calitate prin definiție. Nu e ușor să faci bere, indiferent cu ce se lauda unii. Problema se rezolvă cand incepi să bifezi mai mulți producători. Vei ști când bei ceva prost, ai încredere in tine.Hai, noroc și beți bere bună!

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button