
Anchor California Lager, berea adevăraților pionieri
California Lager al lor nu este doar un lager plictisitor. Refăcut după o rețetă veche, de pe vremea Goanei după Aur, cu cantități considerabile din clasicul hamei american Cluster, el este supus și unui proces de krausening (pentru o bere mai curată și mai bine carbonatată).
În pahar e de un auriu perfect, străveziu, cu un guler alb mic care nu dispare prea curând, alimentat fiind constant de ceea ce pare a fi o carbonatație destul de agresivă.
Mirosul nu este fructat, dar domină hameiul nobil, picant, destul de asemănător cu speciile germane. Se simte și o notă de pâine albă sărată, dar și puțin malț tostat.
O mică notă de măr galben apare însă în gust, înghesuită încă de la început de hamei picant, frunzos, nu extrem de amar. Cereale uscate, mici note de biscuiți sărați, doar foarte puțin dulce. Finalul e picant, destul de uscat, dar mai ales cu hamei de calitate, curat, neatins de note metalice sau de frunze uscate ca în multe alte beri de tip lager. Un pic de coajă de portocală pe ici, pe colo.
Post-gustul rămâne fidel, ajutat de o acidulație generoasă care se potrivește perfect cu hameiul. Foarte curând o să vrei să mai deguști puțin, paharul golindu-se destul de ușor. Mai ales la 4.9% alcool.
Anchor California Lager poate fi privită ca o bere de trecere perfectă pentru iubitorii de pilsener (fie el nemțesc ori cehesc) către alte sortimente mai “bombardate” cu hamei. Sau poate fi privită ca o bere de calitate impecabilă, un exemplu clar că nu toate lager-urile sunt… obosite.
Eu sticla am găsit-o la Real Beer Shop (14 lei) în București, și mai sunt și alte câteva Anchor-uri pe acolo.
Review Overview
Gust - 8.4
Aroma - 8
Aspect - 8.7
Aftertaste (Final) - 8.5
8.4
Na că se poate!
Tip: American Pale Lager, Alcool: 4.9%