MotivePareri si Povesti

Băiatul, rucsacul și berea artizanală

Acum vreo 3 ani am întâlnit un băiat în curte la Ground Zero. Nu prea am înțeles eu ce voia el să facă atunci, dar azi e una dintre cele mai reputate surse de bere artizanală românească. Am stat de vorbă cu el ca să aflu mai multe.

Ioan Mitroi are 27 de ani și e de profesie programator. A fondat site-ul Berero.RO când erau abia 3-4 producători independenți în România și s-a ambiționat să-i adune pe toți sub același acoperiș virtual.

Zice că proiectul BereRo a început pentru că n-a avut bani să-și facă propria fabrică de bere, dar și pentru ca și-a dat seama cât de greu era să gasești bere atizanală românească la început. A vrut să fie un facilitator pentru pasionații de bere, dar și pentru micii producători locali.

Ioan recunoaște că n-a primit prea multe încurajări la început și că pentru sprijin moral s-a bazat pe familie. Chiar și unii producători au fost sceptici, mai ales pentru că nu cumpăra cantități mari. Între timp s-a împrietenit cu mulți dintre ei și colaborează bine.

Băiatul cu berea

Când mi-a adus prima dată bere, a venit cu tramvaiul și un rucsac vechi în spate. Și cam așa a livrat bere timp de 1 an si jumatate până când și-a permis ajutoare. Piața imatură și efortul logistic cu livrarea au fost principalele piedici la început și încă se mai luptă cu ele. Deocamdată spatele rezistă, însă recunoaște ca la primul milion de euro o să ia o pauză de refacere.

Cea mai groaznică livrare a fost când a ajuns la un client la 3 ore de la intrarea comenzii și a fost întâmpinat zeflemitor cu mesajul  „Va miscati cam greu”.

“Pe moment am ramas cu un gust amar, i-am raspuns frumos, drept urmare persoana in cauza ne este in continuare client si si-a schimbat atitudinea fata de noi – ba chiar ne lauda acum”, recunoaște băiatul cu berea. De asemenea, n-a apreciat niciodată livrările pe ploaie sau ninsoare.

Cea mai pozitivă experiență a fost atunci când un client care a plasat o comandă mare l-a sunat pe producătorul berii ca să-l felicite pentru alegerea distribuitorului. “It’s the little things.”

Românii și berea artizanală

Dacă îl întrebi despre consumatorii de bere artizanală de pe la noi, Ioan crede că mai e mult până departe:

“Incă avem probleme de a asociere a produsului (n.r. berea artizanală). Sunt oameni care incă asociază berea, fie ea și artizanală, cu gratar, mici sau meciuri de fotbal; dar este strategia fiecaruia. Berea artizanală trebuie să fie pusa pe aceeasi treapta cu vinul de calitate. Nu scump, de calitate. Ar trebui sa fie motiv de socializare, nu adusa langă chestii vulgare, meciuri, gratare romanesti, mici, motiv de betie. Scopul meu este sa duc berea artizanala pe masa bautorilor de vinuri, whisky-uri, bauturi bune. Acolo e locul ei, nu la hipsteri, nu la oameni cool, ci la oameni vor sa aprecieze un produs de calitate si care vor si sunt dispusi sa plateasca pentru el. Asa sustii industria locala, cumparând.”

Planuri de viitor și bere aniversară

După 3 ani de livrat bere, echipa BereRo are acum 4 membri. Alături de Ioan mai lucreaza o colegă care se ocupa de Comunicare și doi voinici care îl ajută cu logistica. Ioan n-a renunțat încă la job-ul de zi cu zi, jonglează.

Printre schimbările pe care le are în plan pe termen scurt se numără și inaugurarea a 10 puncte de colectare a comenzilor în București, miscare strategică facilitată de un parteneriat cu Arctic. De asemenea, vrea să participe ca furnizor la mai multe evenimente, pregătește colaborari cu alte Shop-uri de bere, sesiuni de degustare și, surpriză, o bere aniversară brasată în colaborare de Bereta, Wicked Barrel și Hop Hooligans.

Berea “de 3 ani”, o IPA cu căpșuni și lactoză, se va numi Birthday Bash și o veți găsi pe rafturile virtuale la finalul lunii iulie.

În rest… muncă. La fel ca micii producători de bere și alți antreprenori locali care se aruncă în această aventură, munca și rabdarea sunt esențiale. Dacă vreți și voi să ajutați, Drink Local, Buy Local. Respect Beer.

Cheers!

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also
Close
Back to top button