MotivePareri si Povesti

Băutor de Elită

În timp ce scriu aceste rânduri am în mână berea cu numărul 2500 de când am început să le număr pe Untappd. Am primit badge-ul Elite și sunt oficial un bautor serios (conform aplicației.)

E adevărat, am numărat vreo 380 intr-un excel și înainte să folosesc Untappd, dar nu le mai pun, să zicem că în 2014 am început de la zero.  De fapt, primul meu check-in pe Untappd a fost in 2011, o Bergenbier, dar apoi am uitat de aplicație și am reinstalat-o ca metodă principală de numărat beri 3 ani mai târziu.

Deci, a durat  cam 6 ani să beau 2500 de beri diferite și probabil că a costat cât un Logan. E mult să bei 2500 de beri? E puțin? Nu știu, dar am renunțat de mult la presiunea de a bea cât mai mult și cât mai repede. Mă bucur de fiecare bere și am devenit destul de selectiv cu ce comand.

Cum mi s-a schimbat viața după 2500 de beri diferite?

Pai, în primul rând, în ultimii 6 ani am trecut de la “beau orice, numai să fie ceva nou” la “beau ceva nou, dar aș vrea să fie bun”

Apoi… mi-am făcut o grămadă de prieteni și am cunoscut oameni noi. Da, nu i-am mai văzut de 1 an, dar sunt încă acolo, sper.  Unii au rămas la stadiul de băutori pasionați, alții sunt antreprenori în bere, unii sunt berari de succes.

De asemenea, îmi place să cred că am pus și eu un pic umărul la promovarea berii bune în România. În același timp am și învățat super multe lucruri despre bere și am ajutat și pe alții să descopere fenomenul (tot în 2014 am început și blogul).

Unu alt lucru pe care pot să-l spun după 2500 de beri e că aprecierea unei beri în funcție de cât costă este o mare tâmpenie. Pe lângă faptul că nimănui nu-i pasă de fapt de “nota” ta pentru o bere (așa cum am detaliat aici) e și aiurea sa adaugi prețul în ecuație când vrei să transmiți dacă o bere e bună sau nu. Poate să fie și gratis, frate, dacă e nasoală, e nasoală și gata.  Just don’t do it.

În rest… pot să spun că e un hobby costisitor  și dubios să bei bere bună, dar cred că trebuie să fie o chestie asumată, berea bună este, în general, scumpă și mulți n-o să înțeleagă ce vrei tu să obții.

Nu sunt eu cel mai consecvent blogăr, dar am experimentat și cu recenzii și cu podcast-uri și cu tot felul de nebunii. M-am distrat  în ultimii 6 ani. În ultima vreme mai rar, mult de muncă la serviciu, plus timp pentru familie. Nu prea rămâne și pentru beer blogging, dar facem și noi ce putem, nu?

Revenind la Untappd, cred că m-a ajutat destul de mult să descopăr bere nouă, mai ales când călătoream. E adevărat, sistemul de ratings îi frustrează pe berari și crează multe bias-uri, dar cu siguranță ajută la promovarea berii ca produs unic, special care nu se bea doar de sete.

Cel mai mare dezavantaj este probabil acela că îi forțează pe berari să tot inventeze rețete noi și a promovat o cultură de “mereu alta”, dar cred că poate toată lumea să trăiască cu povara asta, it is what it is.

In rest… spor la bere bună și sper să ne vedem curând prin baruri și la festivaluri. Las mai jos câteva statistici interesante 2014-2020

La capitolul țări de proveniență. Top 5 după 2500 de beri arată cam așa:

 • United States
  739 Total
 • Romania
  474 Total
 • Belgium
  210 Total
 • England
  167 Total
 • Denmark
  152 Total

La capitolul producători de bere, ca număr de beri unice băute, top 10 la mine este:

Hop Hooligans 117
Bereta TM 63
Mikkeller 60
Stone 43
3 Floyds 29 (Thank you, Greg)
Firestone Walker 23
Brewdog 22
Pohjala 22
Cloudwater 21
Oriel 20

Am și un Top 10 pe stiluri de bere:

IPA (american) 246
Double IPA 170
Imperial Stout 103
NEIPA 99
Pale Ale (American) 84
Imperial Russian Stout 57
Farmhouse ale 57
Lager 46
Double NEIPA 44
Hefeweizen 39

Și voi încheia cu top 5 cei mai apreciați producători în funcție de nota medie acordată berilor lor (de către mine)

3 Floyds 4.41/5
Trillium 4.32/5
Firestone Walker  4.24/5
Pohjala 4.21/5
Omnipollo 4.18/5

Pe Untappd mă găsiți aici și pe Instagram aici. Cheers!

Related Articles

One Comment

 1. Deci daca o bere care costa 30 de lei e la fel de buna ca una care a costat 10-15, n-ar trebui sa spunem “mai bine cumpara-o pe cea de 10-15, asta e rip-off?” (cumparate in aceleasi conditii, de la acelasi comerciant sau la prima mana, direct de la producator) :)

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button