MotivePareri si Povesti

Beer Travel: Haarlem

Ce ne mai place Olanda!


Universul a făcut în așa fel încât să am jumătate de zi pentru activități extracurriculare în Haarlem, Olanda.

Și cum eu sunt un cercetător serios, am folosit timpul acesta pentru puțină cercetare în vederea unui sejur viitor mai lung și neîngrădit de obligații contractuale.

Haarlem e un orășel idilic aflat la vreo 30 de kilometri de Amsterdam. Cochet, curat și cu istorie fascinantă.

Acum câteva sute de ani, orașul era recunoscut pentru cantitatea mare de bere care se producea local. În 1620 erau înregistrați peste 100 de producători. Două sute de ani mai târziu, după câteva molime și dezastre naturale, situația a devenit cam sumbră. În 1820 nu mai exista nicio fabrică de bere.

În anii ’90 berari locali au început să caute rețete vechi și să producă din nou bere.

Din câte am reușit să aflu eu, în Haarlem sunt astăzi doi producători de bere artizanală. Jopen și Uiltje.

Jopen e un producător măricel care iși produce berea și în Belgia, dar în Haarlem are o micro-fabrică  în clădirea unei foste biserici din centrul orașului.

Se numește Jopenkerk și arată spectaculos. Am luat cina acolo și mi-a plăcut foate mult. Cazanele sunt la vedere, au cateva zeci tap-uri și mâncare bunicică. Unele dintre berile la draft sunt din alte țări. Am băut, de exemplu, o DIPA foarte bună de la Wylam (UK). Prețuri bune (4-6 euro berea la draft).

Pe langă bere la draft, aveau și vreo zece beri la sticlă pe meniu și chiar și un figider cu bere vintage din colecția lor. E de mers, mai multe detalii despre locație găsiți aici.

Al doilea loc care trebuie explorat de orice pasionat de bere care ajunge prin Haarlem este Uiltje Craft Beer Bar.

Uiltje este un mic (dar curajos) producător local. Barul lor are 30 de tapuri. Majoritatea  livrează bere proprie, dar au și mulți oaspeți de calitate și o selecție bună de bere la sticlă. (Am băut acolo câteva bere poloneze chiar bune de la Rockmill). Poți să iei și flights de căte 4 tastere.

Pe meniul cu mâncare au pizza cu ingrediente locale și platouri cu brânză. Exact ce trebuie!

Din ce am gustat de la Uiltje, aș zice că sunt tari pe stouts, dar am băut și niște IPA bună. Mi-a plăcut mult un imperial stout cu stroopwafel de 14%. Barmanul era super de treabă și pentru că toți olandezii vorbesc engleză am purtat o conversație foarte plăcută care s-a terminat cu o mică introducere despre producătorii români.

Când am plecat de acolo tocmai intrase pe site la Hop Hooligans cu intenția să comande câteva cans de curiozitate. (Nu știu dacă chiar a facut-o). Dacă ajungeți prin oraș, e musai să mergeți și la Uiltje Bar, detalii aici.

Haarlem se mai laudă și cu un bottle shop foarte bine dotat (Melger’s Wijn en Dranken) la care eu n-am mai avut timp să merg. Găsiți detalii aici.

Posibil să fie mai multe destinații cu bere bună în zonă, voi cerceta mai bine într-o vizită viitoare. Ideea e că merită să dai o fugă în Haarlem chiar și dacă ai treabă în Amsterdam. Ajungi în 20 de minute cu trenul. Cheers!

PS: Dacă vrei să vezi pe unde am mai băut eu bere bună în Olanda, am o mică poveste despre vacanța mea în Rotterdam.

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button