Arhiva cu BereCe-am mai baut

Bere Cazino, bere provincială dinspre litoral

img_3c529be78384-1În Sibioara, un sătuc alipit limanului Tașaul, județul Constanța, se face bere. Berea Cazino, produsă de domnul Chițu Radu, cu peste 20 de ani de experiență în domeniu, este fabricată folosind un echipament care ar părea modest și rudimentar pentru alții, sau pitoresc și sincer pentru alții.

Mai multe detalii despre operațiune, direct pe site-ul lor, sau după o scurtă cautare pe Facebook. Noi am pus mâna pe o sticlă și o să vorbim mai mult despre ce se află în ea.

Am găsit-o la PET, într-o mică piață din Constanța, turnată la fața locului direct dintr-un butoiaș sub presiune. Desigur, termenul de valabilitate e scurt, având în vedere că berea este (citez): “nefiltrată, nepasteurizată, neaditivată”.

Mai multe mențiuni pe etichetă, unele dintre care m-au făcut să ridic din sprâncene, dar asta e o discuție pentru altă dată (fără orz?!).

În pahar nu are spumă, pierzându-și desigur din carbonatație și pe drum, și din cauza timpului pierdut prin frigider (vreo două zile). Un auriu cu tente verzui, nicio problemă aici.

Mirosul are note de malț dulce, grâne proaspete, ceva drojdie generic picantă, ducând puțin către un Belgian pale ale. Și niște note vagi de fagure de miere.

Gustul e, din start, rustic. Un cuvânt foarte potrivit. Gust de biscuiți uscați, pâine de casă, ceva dulceață de malț (drojdia pare să nu fi atenuat complet), dar nu sunt note dizgrațioase de sirop de zahăr sau carton. Ceva iarbă uscată și hamei earthy, dar destul de puțin, generând o amăreală extrem de domoală.

În post-gust tronează o notă simpatică de drojdie “cruduță”, dar piperată, sentiment accentuat de slaba carbonatație care reușește însă să piște cu niște bule mici-mici.

Ușor de băut, fără defecte mari, pot să răsuflu liniștit. Sincer să fiu, mă așteptam la ceva horror, și din cauza prezentării, dar și din cauza neîncrederii personale din ultimul timp în ceea ce privește piața berii “artizanale” din țară.

Dar NU, Bere Cazino e un produs simpatic, curățel, doar cu o foarte mare lipsă de imaginație. Rămân cu curiozitatea mea personală în ceea ce privește stilul căutat de producători: este un ale simpluț, generic, sau un lager nefiltrat fermentat la temperaturi mai înalte, sau cine știe ce altceva?

Detalii găsiți aici și aici. Am înțeles că vor apărea și la sticlă (de sticlă) de 0.5l în curând. Numai de bine, hai noroc!

Review Overview

Gust - 7
Aroma - 6
Aspect - 5.5
Aftertaste - 6.7

6.3

Jos prejudecățile!

Stil: Kellerbier?, Alcool: 5.3%

User Rating: Be the first one !
[Google]

 

Related Articles

2 Comments

    1. Departe de mine gandul de a o compara cu alte piete, din alte tari, ar fi irelevant (si jenant, din pacate). Mai degraba as zice ca avem un potential nefructificat. Plus lipsa de imaginatie. (Si altele, dar nu e locul).

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button