MotivePareri si Povesti

Bere craft sau Bere artizanală?

Asa e când ai propriul tău blog de bere, îți permitți să dezbați probleme inutile.

Americanii îi zic Craft Beer, ei au dus fenomenul la nivelul de astăzi și, de fapt, ar putea să-i zică oricum. Am detaliat aici ce inseamna pentru ei “craft beer”. Eu i-am zis “bere artizanală” pentru că trăiesc în România și așa mi s-a parut mie normal.

Văd că producătorii și vânzătorii se duc mai mult spre termenul “craft”, avem multă “bere craft“, avem “craft beer” și, cine își permite, folosește chiar șmecheria cu “craft quality”. Poate s-au gandit probabil că vor fi mai ușor asociați cu pionierii din vest, sau poate doar le place că totul sună mai bine în engleză. Oricum, sunt mulțumit că pionierii noștri locali au mers pe clasic măcar pentru numele asociației.

Problema e că termenul “craft” începe să cadă în derizoriu, toată lumea vrea o felie din plăcintă, cum ar zice aceiași americani. O să apară peste tot și n-o să mai garanteze nimic.

Da, da, și eu am băut bere proastă făcută artizanal din ingrediente atent selectate și cu pasiune gingașă, găsiți recenzii pe aici pe blog. Nu zic că în România, acum, termenul garantează bere bună, dar deocamdată încă separă (cu greu) micii producători de Burger la Pet.

Știu, până la urmă fiecare decide dacă-i place sau nu ce are în pahar, dar dacă tot ne jucăm de-a berea artizanală, măcar să stim care e, zic eu. Cuvântul “artizanală” a trebui să fie atribuit după niște criterii (se aude Asociația?), sa fie ca un sigiliu de calitate. Craft se va pierde printre sloganuri de marketing ieftine.

Hai, noroc și aveți grijă ce beți.

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button