Motive

Bere la cutie sau bere la sticlă?

Ohohoooo, a sosit momentul pentru care m-am antrenat toată viața, discutam despre berea la doză versus berea la sticlă.

Mi-am adus aminte că n-am abordat acest subiect până acum chiar în timp ce citeam anunțul celor de la Hop Hooligans. Oamenii iși mută berea de la sticlă la cutie. Este primul producător independent de la noi care au investit în asta și e o mișcare destul de îndrăzneață.

Să vedem:

Nu cred că există o decizie definitivă în favoarea dozelor sau a sticlelor, așa că, pe baza informațiilor pe care le-am aflat și eu de la alții mai deștepți ca mine, dar și din experiența proprie, vom trage o concluzie.

Sticlele arată în general mai bine și, tradițional vorbind, e mai frumos să torni o bere bună din sticlă. De asemenea, unele beri sunt refermentate în sticlă pentru că așa o cere stilul, cutiile n-ar fi chiar ideale pentru asta.

Există și oameni care țin bere la învechit în beci ca să vadă cum se dezvoltă, nu prea am auzit pasionați care să facă asta cu berile la cutie. Ca să nu mai zic ce cool e să desfaci o sticlă de 750ml, sa pui un disc de vinil și să citești o carte veche în tihnă. Beer snob alert!

Când vorbim de protecție, sticlele se descurcă bine cu lumina, dar dacă nu ai o instalație automată de ultimă generație, mai dau rateuri cu oxigenul. Dozele formează un sigiliu aproape perfect și reduc la minim impactul asupra prospețimii unei beri. De lumină nici nu mai zic, e noapte totală într-o cutie.

Apoi, dacă îți pasă de natură, cutiile de aluminiu cântăresc mai puțin, atfel că, în teorie, consumăm mai puțin combustibil ca să le transportăm. Pac, pac, păsarile și veverițele sunt mai fericite. Chiar și pentru consumatorul final, cutiile sunt mai ușor de transportat și depozitat.

La final aș vrea să discutăm despre cel mai ridicol mit legat de berea la cutie, “gustul metalic“. Nu există așa ceva, dozele astea nu sunt făcute de căldărari la marginea orașului, dacă berea e bună și doza e conformă, nu simți nicio diferență.

Ok, până la urmă, e decizia fiecăruia ce bere bea, voiam doar să zic că trebuie să conteze întotdeauna calitatea berii și că nu există nicio dovadă că o doză are un impact negativ, ba din contră.

Eu n-am absolut nicio problemă cu dozele și nici n-am renunțat la sticle. Dacă beau o bere fresh plină de hamei delicios, prefer să fie la cutie, dar în general nu aleg berea în funcție de recipent.

Cheers!

Related Articles

7 Comments

 1. Cu badocul lucrurile sunt foarte simple: dacă ar da gust lichidului, ar trebui să aibă miros. Ambele chestiuni presupun exact același lucru: desprinderea unor molecule din obiectul respectiv și pătrunderea în mediul înconjurător: în bere, respectiv în aerul inspirat. Or, așa cum se poate verifica pe saiturile de specialitate, aluminiul nu are miros. Așadar, dacă există diferențe de gust între berea din badoc și cea din sticlă, sunt date de alți factori decât de metalul în sine (adică un eventual gust diferit nu este „metalic”, ci de o altă natură; îl face metalic doar autosugestia).

 2. Berea la cutie este mai Ok din punct de vedere microbiologic decat cea la sticla, deoarece la cutie Berea este imbuteliata, dupa care inchisa ermetic , dupa care pasteurizata.
  La sticla, este invers, Berea este pasteurizata dupa care ajunge din pasteurizator in instalatia care o imbuteliaza, dupa care este capsata.

  1. Poate chiar procesul de pasteurizare,face berea la sticla mai buna. Fix acum am baut o bere la doza,urmata de una la sticla,aceasi marva si… sticla castiga detasat! ;)

 3. Cea mai buna bere este berea din Saigon.E o fabrica deschisa la 1879 de belgieni.Berea se numeste “Tuffenruc” si e absolut geniala.

 4. Sunt bautor de bere,si am ajuns la concluzia ca berea la doza este cea mai buna
  Din propia experienta
  La sticla sau la pet ai surprize mereu de bere care miroase foarte urat,chiar daca e in termen
  Su stiti de ce?este tinuta in soare pe la depozite….asa cred si asa am vazut
  Ea se strica daca o ti in soare si miroase cum spunem noi romanii”miroase a posat de cal”
  Aia nu mai e bere
  La doze de aluminiu nu am gasit macar o doza sa miroasa urat

 5. Salut Voicu.
  Si la pet si la sticla berea poate avea gust alterat din mai multe motive:
  – lotul respectiv are probleme, prin urmare, companiile mari amesteca berea si o dau pe piata, nu o dau la canal deoarece sunt cantitati mari de bere – implicit pierdreri uriase: ca si exemplu: daca la un tanc debere (si aceste tancuri au capacitati de sute sau mii de hectolitri) iese o analiza proasta (ex: ph scazut ), acest tanc se va da in cupaj (amestecat) cu un alt tanc care are analiza perfecta catre imbuteliere, prin urmare poti sa prinzi o bere buna sau un pic diferita la gust (acest lucru se poate intampla si la doza)
  – deoarece sticlele si peturile nu sunt umplute pana la varf ci doar pana la nivelul gatului sticlei/petului, in gat va ramane aer (oxigen) care este foarte daunator berii si oxideaza acolo, dand berii un gust acru, borsit, in special primei guri, din acest motiv, inainte de capsare, sticla/petul trece prin dreptul unui jet subtire de apa fierbinte (de obicei in jur de 80*C si la o presiune de 3 bari) care are rolul de a agita berea din sticla si a produce spuma excesiv, spuma impinge aerul afara cand curge din sticla si sticla/petul este capsat, in acel gol ramanand spuma, care se linisteste si ramane doar CO2, astfel se evita alterarea berii. Bine-inteles ca se poate intampla ca aceasta instalatie sa nu functioneze din diverse motive si in acest timp sticlele/peturile sunt imbuteliate fara acest proces;
  – nu din intamplare pe vremuri cam toate sticlele erau de culoare maro inchis, tocmai pentru a proteja berea de lumina soarelui. De exemplu Corona are sticla transparenta neoferind nici o protectie si da , din cauza luminii berea se altereaza, dand un gust neplacut, gust care in degustarea berii se numeste chiar gust de lumina. In cazul dozei nu exista aceasta posibilitate.

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button