MotivePareri si Povesti

Berea Bârlog

Ursus s-a apucat de bere artizanală, așa că am cumpărat-o ca să văd cum e.

Am găsit niște Bârlog la Carrefour, 8 lei. Aveau Bârlog Cluj Craft Lager si Bârlog Porter Black, ambele la 0.33. Sunt produse de Ursus Breweries la Cluj.

De fapt, stai, ca nu așa se numesc, lager-ul e “Legenda lui Matei Corvin” și porter-ul e “Enigma lui Negru Voda”. Sincer să fiu, nu prea am înțeles în ce direcție merg oamenii cu marketing-ul, e un fel shaorma cu de toate.  E cu mesaje cool cum folosesc cei de la Sprite (cu muzica rock pe fundal), dar în același timp îi are pe Matei Corvin și Negru vodă pe eticheta fără absolut nicio explicație sau legătură cu restul ideilor. (sau poate nu m-am prins eu, ceea ce e foarte posibil)

Se repetă des clișeul obosit cu “e ceva altfel” pentru că, probabil, e cea mai ușoară metodă să transmiți că berea aceasta nu e la fel ca ce beai tu până acum, e “bere craft altfel” (Luați aminte berarilor independenți, e jmekerie aici). “O gură de altceva”, cu asta se termina reclama.

Pare că au analizat ei piața și au tras concluzia că e super greu să înveți românul la bere craft de 8 lei. Și ca să fie siguri că se înțelege, au lăsat în comunicare cât mai multe ancore către ce au crezut că știe consumatorul despre bere. Până și lângă “porter” au adăugat un “black” pentru că, na’, consumatorul știe de bere neagră, nu de porter.

În fine, nu vreau sa fiu hater, sa vedem cum e berea.

Cluj Craft Lager este ca un fel de Silva blondă, dulcie cu puțină extra amăreală parcă pusă acolo să mascheze că are același gust ca oricare altă bere macro de duzină. E și niște carton umed pe acolo, la fix ca să nu uiți ce bei. Destul de slab acidulată. Nu te atacă energetic, dar nici nu cred că o să mai pun vreodată mâna pe ea.

Negru Vodă Porter Black
e mai ok, au ales un stil destul de flexibil și a fost o decizie bună. Nu are vibe de “artizanală”, dar nici nu e oribilă. Corp light, aromă slabă, gust ok. Simți cafea rece, malț prăjit bine, un pic de dulceață. Nimic deosebit.

Din păcate n-am găsit și Bârlog Paloșul lui Ștefan IPA, dar completez aici când o găsesc la raft.

Așa, păi n-o mai lungesc. Dacă acesta e răspunsul “granzilor” la provocarea micilor producători independenți de bere artizanală, pot să stea liniștiți băieții (și fetele). Mai e mult până departe, încă suntem la nivelul de “ceva altfel”. Cheers!

UPDATE 25 noiembrie: Am băut până la urmă și Paloșul lui Ștefan IPA. N-are gust de IPA. Nu mai zic nimic.

Related Articles

4 Comments

  1. Obosit/hater e postaciul! (ca veni vorba, cum se zice corect: feeliing sau simtire?)
    Berea lor e super OK, si are mesaj (pina la urma ce-i aia “marketing”?) prin insasi denumirea berii. (OK, tre sa stii ceva istorie si sa ai un pic de imaginatie)

  2. din toate eu ador palosul lui stefan si’si merita banii, restul sunt ok dar nu’si merita banii din punctul meu de vedere(cu alte cuvinte, gasesti altceva la acelasi pret care sa merite)

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button