MotivePareri si Povesti

Berea mică în Ucraina

În Ucraina, ca peste tot, piața de bere e dominată de companiile multinaționale. Totuși, există multe fabrici regionale, iar în ultimii ani au apărut și multe nano- și micro-fabrici.

Chiar și în în ultimele decenii de globalizare și de colaps post-sovietic, în Ucraina au existat și mai există zeci de fabrici independente cu ale lor proverbiale blonde, brune și nefiltrate. Iar acum aproximativ doi ani, la fel ca în România și RM, Bulgaria și alte țări din Europa de Est, în Ucraina s-a produs o explozie în dezvoltarea scenei de bere. (Ei bine, în România și Bulgaria explozia e mai micuță, în RM doar o bubuitură).”

Au apărut, probabil, zeci de fabrici și făbricuțe, client breweri-mai ieri homebreweri, brewpuburi și craftbeerbaruri. Multe activează semi-ilegal, din cauza legislației și climatului social-economic-politic general. Din spusele unui beergeek local, angajat al unui bar – doar 20% de bere se vinde perfect legal. Dar asta e o altă poveste…

Week-end-ul trecut am vizitat vreo 5-6 localuri, am gustat vreo 50 de beri. (Și alte vreo 50 în an anii precedenți). Au bere bună, dar nu chiar de clasă, așa cum e în Polonia vecină, de exemplu. Experimentează mereu, lansând o mulțime de beri noi, cu o diversitate mare de stiluri, multe one-off-uri. Nivelul general e mediu, aș zice, cu destul de mult amatorism (mulți sunt homebrewerii de ieri). Dar, în această multitudine găsești și multe beri de calitate.

Țîpa — probabil ce mai bună bere (ucraineană)... și semințe gratuite incluse!
Țîpa — probabil ce mai bună bere (ucraineană)… și semințe gratuite incluse! (Copyright Dorin’s Beers)

Doi producători, după părerea mea, fac beri de un nivel mai înalt și o calitate mai consistentă: „Pravda” din Lviv, cu un accent mai belgian, și „Țîpa” dintr-un sat din Carpați. Ambii au și baruri în Kiev. Merită de mai încercat și Mad Brewlads, White Rabbit sau Brewhops, acre nu se tem să experimenteze, dar mai au nevoie de aș cizela producția. Varvar și Syndicate (care au același proprietar) sunt mai au momente de strălucire, dar în general, sunt mediocri spre slabi.

Cele mai apreciate localuri din Kiev sunt Mohnatâi Hmel și Lisopîlka (care sunt afiliate cu Țîpa și, respectiv, Varvar). Old Bar și Pub vs. Craft sunt două baruri cu câte 20 de robinete cu micro ucrainene. Recent, și Pravda și-a deschis un bar în centrul capitalei. Prețurile berii, mâncării și a transportului public sunt printre cele mai mici din lume. Berea se vinde cu sub 1,5€ pentru un pahar mare, iar o călătorie în metro sau autobuz te costă 0,15€.

Guest post de Dorin Nicolaescu. Daca vreti sa aflati ce bere mai bea Dorin si pe unde se mai plimba, il puteti urmari pe pagina lui de Facebook.

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button