
Berea si mancarea, scurta lista de asocieri
Pizza – Lager, Pilsner
De ce? Pai o bere cu hamei din belsug poate sa domoleasca aromele puternice intalnite intr-o pizza, plus ca iti curata papilele si te ajuta sa simti mai bine si berea si mancarea.
Pui, Miel, Hamburger – Bere englezeasca, Amber Ale
De ce? Intensitate, berile “light” nu fac fata gusturilor puternice, e nevoie ce ceva mai complex ca sa impace macarea si berea in cazul asta, fara sa anuleze aromele.
Bonus: Hameiul poate reduce colesterolul si depunerile de grasime pe artere.
Vita, Carnati, Friptura de porc – Bere belgiana (Farmhouse ale)
Recomandarea de baza e Farmhouse Ale, dar expertii au impartit pe regiuni compatibilitatea in aceasta categorie. Carnea gatita in stil european cu beri europene, la fel si cu alte zone.
Bonus: Orzul contine flavonoizi, un un grup de compusi care se gaseste si in vin si care interfereaza cu multiplicarea celulelor canceroase.
Salata, Oua – Weissbier, Belgian White (bere cu continut ridicat de grau, alba)
Berile bazate pe grau sporesc prospetimea mancarii si reduc putin din “greutatea” galbenusului sau a sosurilor de salata.
Bonus: Berea bazata pe grau ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Branza, Somon – Trappist, Bere manastireasca
Gustul usor dulce si cu accent de drojdie al berilor de tip Trappist alunga aromele prea intepatoare ale branzeturilor sau a somonului la gratar.
Bonus: Drojdia de bere contine gama de vitamine B, proteine si minerale.
Ciocolata, Fructe – Stout, Porter, Lambic
Aici nu exista chiar o recomandare oficiala, nu multi beau bere dupa fructe sau cu ciocolata. Dar daca o faci, cel mai probabil e bine sa bei beri de tip Stout sau Lambic (cu fructe).
Bonus: Berea Lambic cu cireste negre are mai multi antioxidanti decat sucul de merisor.
NOTA: Lista de mai sus nu e lege, combinatii sunt multe, eu le-am pus aici doar pe cele care imi plac mie.