Arhiva cu BereCe-am mai baut

Bergenbier Ale, surpriza anului

bergenbier_aleCand Bergenbier se hotaraste sa faca o bere de tip “ale” vorba circula si a ajuns repede in paharul de teste de la Universitate.

Nu mai repet care e diferenta dintre Lager (Bergenbier normala) si Ale, puteti citi aici daca nu stiti.

Asa, cum spuneam, am primit vestea cu Bergenbier Ale ca si cand Dacia s-ar fi apucat sa faca Logan electric.

In pahar e aramie, putin tulbure, cu guler corect de spuma aerata (ca de sapun). Miroase a banane, cereale ude, ierburi picante plus ceva chimic greu de identificat.

Beau cu incredere. E e bine acidulata si destul de intensa, dulceaga cu aceleasi banane de weissbier. Simti un pic de acreala si cereale de calitate slaba care strica inceputul bun, ai impresia ca bei bere fara alcool la un moment dat. Spre final apare si o amareala slaba de hamei, dar adevarul e ca e mult prea dulce si cu asta ramai pe limba.

Putin probabil sa mai beau si a doua oara, in primul rand pentru ca nu pare foarte naturala, dar salut initiativa si cred ca e mai buna decat varianta normala a aceleasi beri.

De mentionat ca printre ingredientele notate pe sticla gasesti malai si fructoza, chestii care, din punctul meu de vedere,  n-au ce sa caute intr-o bere.

O gasiti prin supermarketurile mari, 3 lei. Hai, noroc!

Review Overview

Gust - 6.2
Aroma - 6.3
Aspect - 6.4
Aftertaste (Postgust) - 5.1

6

Ok-ish

Tip: Ale, Alcool 5,5%

User Rating: 2.04 ( 27 votes)
Ți-a plăcut? Susține Universitatea de Bere pe Patreon!
Tags

Related Articles

14 Comments

  1. acum vreo doi ani, cand am fost la ei, la “portile deschise”, se laudau ca au nu stiu cate “tipuri” de bere. pana la urma mi-am dat seama ca , pentru ei, un bergenbier la bere si unul la pet, sunt … “tipuri” diferite de bere, chiar daca lichidul era identic pana la ultima molecula. am vrut sa intreb pe cand un milk stout sau un pumpkin ale, dar erau prea multi veniti acolo pentru pet-ul ala gratis, si am renuntat … asa ca ALE ul asta a fost, da, o surprinza imensa.
    si mie mi s-a parut mai apropiat de ce se face pe la nemti, nu mi-a inspirat prea multa atmosfera “british”. nu e cine stie ce, Sikaru ii bate rau, as spune .. laudabila intentia, insa.
    ps. tot astept “surpriza” de la Bavarom, dupa ce lansasera Nenea Iancu auzisem de la unul de la ei ca pregatesc ceva de proportii. sper ca nu a fost vorba de radler-ul ala …

  2. Au intrat in publicitate cu o eroare, ei spun ca este “prima” bere ALE preparata in Romania…mai putina aroganta nu ar strica…mai sunt si altele, Zaganu ALE, Sikaru IPA si ALE, etc…poate nu este cine stie ce suparare, dar acest comportament de Goliat care chipurile domina cartierul…este unul de golan global….PS: Traiasca berea alternativa, de micro-berarie…Nu se cenzureaza nu? Veniti in 2016 la “Povestile hranei: berea”?

  3. Deci pot spune ca e una din cele mai rele beri baute vreodata. O gura nu mi-a fost de ajuns, ci doar dupa o sticla am putut sa realizez ca am ajuns la concluzia unui prieten : Parca beau ulei de masline!”. Aciditatea e singura senzatie pe care o simti cand te astepti de la o bere care ar trebi sa-ti aduca un nou suflu pe piata, asta pana cand te loveste in spatele gatului un gust de Florio dublu rafinat. Dar gustul nu se discuta si fiecare cu alegerile lui.
    Triaiasca berea si iubitorii acesteia:)!

  4. Cea mai buna bere a lor pana acum, dupa parerea mea. Am mai baut recent staropramen la 0.33 si m-a surprins dupa cum o stiam pe cea la 0.5. Am mai apreciat la un moment dat si tentativa de nefiltrata cu coriandru, dar au scos-o. Celelalte nu mi-au placut deloc si sunt reticent cand vine vorba de Bergenbier. Insa “Ale”, lasand la o parte cat s-or fi abatut de la procedeul traditional, mi s-a parut categoric peste asteptari. Chiar imi da prin minte ca au umblat serios la standardele de calitate. M-am obisnuit sa simt acel alcool prost si adaugat fortat in gustul berilor romanesti produse de cei patru giganti. Berea asta mi s-a parut la standarde nemtesti. Daca pastreaza reteta actuala si apare in meniuri, o sa devina prima mea alegere. Chiar si sticla arata diferit. Dar e greu de crezut, mai ales la vara cand creste cererea si scade timpul de productie.

  5. Am testat-o si eu pana la urma.
    Nu stiu sa explic explozia de gusturi, cum se simte la inceput, cum se simte dupa… nu’s degustator, insa o sa va zic in termeni populari.
    Are gust ca si rasina sau guma aia ce o produc molizii/brazii. :)

    Unde gasesc si eu o lista cu producatorii de bere mai detaliata in afara de wikipedia ?
    Noi in tara ce bere mai producem fara sa fim in parteneriat sau cu franciza cu producatori de bere straini ? Ma intereseaza ce e 100% romanesc :)

    Merci

  6. Am baut vreo 2 apoi m-am clatit cu un Grolsch. O sa incerc altadata cu mai multe, sunt curios de gradul de mahmureala.

  7. Este o bere slaba. Orice bere cu mamaliga este slaba. Practic nu este bere. Fructoza o tampenie. Berea are un usor gust metalic. Pret mare pt calitate. Simt ca tin pe limba o cutie de conserva.

  8. Bergenbier ale este borhot “branduit” în bere.
    Nu am putut sa termin cutia acum un an și ceva şi de atunci nici nu am mai cumpărat acest sortiment. Mi s-a părut ca seamănă cu berea albă (altă poşircă pe piața noastră), dar se regăsea în ea un gust dulce care îmi făcea greață.
    Am câțiva amici care o acceptă, sincer nu-i înțeleg… .

  9. mai mult bine facuta, pentru mine, SILVA Romanian Pale Ale ca este o IPA foarte gustos. Bergebier ALE este varianta ale de o bere d consum.

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close