Arhiva cu BereCe-am mai baut

Blue Moon Belgian White, bere albă sub o lună nouă

Blue MoonÎntâmplarea face că astăzi, într-adevăr, luna este în faza de “new moon”, deci compensăm lipsa de lumină cu o bere strălucitoare, să sperăm. Dacă nu, cel puțin e albă.

Blue Moon Belgian White Ale este unul dintre vârfurile de lance al gigantului american MillerCoors, mai ales cucerind și împătimiți ai berilor artizanale. Ar părea imposibil, dar prețul unui six-pack de Blue Moon este infim în comparație cu un witbier importat sau artizanal local, iar asta dictează. Nu mai comparăm și cu prețurile berii artizanale prin Europa, fiindcă ne-am plânge singuri de milă degeaba.

Urmând un stil specific belgian, clasicul american Blue Moon vine importat în România de Bergenbier SA, dar este produs sub licență în Canada. (Recezia la varianta facuta in SUA o gasiti aici)

Sticlă de 0.355l, alcool 5.4%, adiție de coriandru și coajă de portocală, pentru o încadrare mai riguroasă pe stil.

Portocaliu deschis, opac, un guler sărăcăcios de spumă alburie, curând doar o “sforicică”. Putea să arate și mai bine.

În miros tronează grâu copt, îndulcit, puțin asemănător colivei, pâine nefăcută, drojdii crude și puțină coajă de portocală. Nu atât de îmbietoare sau răcoritoare. Ceva mucegăit la mijloc, indus de drojdii. Cineva mi-a spus că îi aduce aminte de ciulama de ciuperci. Și nu zic că nu.

În gust se mai schimbă situația, cu o notă citrică mai puternică în față, puține ierburi mentolate și crocante, dar și piper alb și boabe de coriandru. Dar apoi se “îngreunează” cu pâine albă veche, îndulcită, și ceva drojdie crudă.

În postgust rămâne o senzație prăfoasă de drojdie, dar și ceva coriandru. Doar atât. Corp mediu, carbonatație îndeajuns.

Per total, nu e atât de răcoritoare cum speram. Recomand oricând un witbier belgian autentic (St Bernardus, La Trappe, hai chiar și Hoegaarden sau Kronenbourg), dar Blue Moon rămâne, pentru mine, doar o curiozitate satisfăcută.

O găsiți ușor în supermarket-uri vara asta, și nu e chiar o gaură în buget, 7 lei. Încercați-o, nu e jale! Hai noroc!

P.S.: Eventual fundal sonor, pentru a îmbunătăți puțin experiența.

Review Overview

Gust - 6
Aroma - 5.5
Aspect - 5.9
Aftertaste (Postgust) - 5

5.6

O...k...

Tip: Witbier, Alcool: 5.4%

User Rating: 3.23 ( 4 votes)
[Google]

Related Articles

2 Comments

  1. M-am intors recent din US, iar berea preferata acolo, a fost Blue Moon. Aveau 4 tipuri, dar preferata, a fost acest Belgian White. Excelenta la halba cu o felie de portocala in ea. La supermarket costa putin peste 1 dolar – 4.1-4.5 lei. Aveam impresia ca la noi costa in jur de 5 lei, mi se parea rezonabil, dar spre uimirea mea am gasit-o la 7.5 lei. Aproape dublu… inteleg ca costa transportul si o importi sa faci profit… dar sa o vinzi la un pret dublu, este mult prea mult. Sunt foarte curios care este justificarea…
    Super review-ul, felicitari!

  2. Am baut Blue Moon acum circa 2 ani in US. Precizez ca berile albe (nemtesti/belgience/austriece) sint favoritele mele deci nu era prima mea experienta cu o bere de genul asta. Este o bere proasta si a fost singura bere pe care nu am putut sa o termin. Pur si simplu parea botezata, fara personalitate, Oribila.

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button