Beer World

Brouwerij De Prael, bere artizanală în mijlocul deocheat al Amsterdamului

11117776_371737159678804_1675396854_nLa 2-3 pași de arhi-cunoscutul cartier roșu al capitalei Olandei și de Oude Kerk (în traducere, Biserica Veche) se află o oază a căutătorilor de bere artizanală, micuța berărie De Prael. Deși Brouwerij ‘t IJ e vedeta orașului, pașii noștri s-au oprit aici și au vrut cu greu să ne mai urnească din loc.

Cel mai ușor te întălnești în drum cu magazinul lor oficial, unde poți să îți faci stocul cu majoritatea berilor lor îmbuteliate, dar și cu câteva sticle de la alte berării locale, precum Two Chefs Brewing, Nordman sau De Vriendschap, majoritatea la prețuri foarte mici, în jur de 3-4 euro. La casă poți să arunci un ochi și către fermentatoarele lor, și primești și un tichet pentru un pahărel gratuit la proeflokaal-ul de fix după colț.

După alți 2-3 pași, experiența De Prael continuă. Localul pare kitschos, dar am observat că acest lucru este destul de normal în Amsterdam. Totuși, decorul are de toate, pentru toți. Viniluri pe pereți, alămuri, afișe vechi, bucăți de covoare pe mese (des întâlnite aici), faianță, fotolii vechi, un șemineu și vedere către restul făbricuței.

Cel mai important lucru însă: majoritatea berilor din gama De Prael se găsește la draft. Daca ești grăbit, poți să comanzi un tasting flight. Dacă nu știi ce vrei, personalul e destul de pregătit să îți găsească stilul favorit. Și stiluri sunt destule, de la clasicele belgiene (mai ales un tripel excelent), la beri de sezon (lentebok, de primăvară), la modernele IPA-uri, chiar și scotch ale și barleywine.

Eu am găsit vreo 5 beri la draft, altele erau doar la sticlă. Unele bune, altele foarte bune, doar un quadrupel a fost dezamăgitor. IPA-ul l-am luat acasă și nu am regretat. Ca și restul berilor lor, nu duce lipsă de hamei, și nu au nicio notă nelalocul ei.

Poziția berăriei aduce o mare parte din farmec, dar și berile îi fac cinste. O vizită la Brouwerij De Prael e recomandată dacă ajungi prin Amsterdam, mai ales că e exact în drumul tău. Și nu, nu e recomandată o vizită la Heineken Experience.

În ultimul timp au tot apărut beri artizanale olandeze prin România (vezi De Molen, Emelisse sau ‘t IJ în locuri ca Beer O’Clock, La 100 de Beri sau Viniloteca), și e foarte probabil să aterizeze și câteva de la De Prael curând. Rămâne de urmărit. Și de băut! Noroc!

11251409_371737163012137_640742974_n

Related Articles

One Comment

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button