Arhiva cu BereCe-am mai baut

Bush des Charmes, dichisuri de sezon

Bushdecharmes

Belgienii de la Brasserie Dubuisson ne-au învățat deja cu Bush-urile lor, beri belgiene puternice (cel putin 8% alcool), beri ce s-au dovedit un antrenament serios, dar de la care nu m-aș fofila nicicând. O gamă fixă serioasă, beri de sezon, o bere cu fructe memorabilă (Bush Peche Mel), dar și beri speciale, maturate în butoaie de stejar.

Bush des Charmes este chiar o bere foarte specială, deși are la bază “doar” Bush Blonde, un Belgian strong pale ale testat de mulți, sper eu. Însă în loc de maturarea în sticlă, ea stă patru luni în butoaie de vin alb de Burgundia Charmes, zona Meursault. Butoaie folosite în prealabil, desigur.

Rezultatul e la fel de puternic ca și berea de bază, chiar la 10.5%, și se găsește la sticle de 0.75l, tocmai bine pentru ocazii speciale. Poate și prețul spune asta.

În pahar curge portocaliu deschis, puțin opac, cu un guler micuț, dar o carbonatație asemănătoare șampaniei îl va ține întreg îndeajuns.

Mirosul e dulce-acid, cu multe fructe de livadă: pară, măr galben și gutuie, dar și o notă de struguri albi/verzi fermentați. Butoiul de stejar se simte și el, cu note destul de pronunțate de vanilie. Note florale, dar și condimentate (de la drojdiile belgiene), gem de fructe, vin alb de masă. O aromă minunată, mai pe scurt.

Gustul e la fel de fructat, însă dulceața cu care suntem obișnuiți de la berile Bush e mai proeminentă. Însă nu siropoasă. Pară, măr galben, banană, caisă, toate răscoapte, glazurate cu miere, dar totuși echilibrate (cât de cât) cu niște măr verde, gutuie și chiar și ceva citrice.

Butoiul însă domină apoi. Clar și răspicat. Vin (aproape licoros) învechit în butoaie de stejar, multă vanilie, note florale, chiar și ceva nucă de cocos. Dar și o notă mică de funk, aducând puțin a cidru, sau chiar lambic, și ceva mucegai ce mă duce cu gândul la vinurile ungurești Tokaji.

Final puțin sec, puțin acrișor, dar și puțin “călduț”. Postgust cu fructe blonde fermentate, ceva zahăruri reziduale, butoi de vin, însă ceva mai rustic, nu neapărat o raritate. Aici sunt de vină și drojdiile, desigur, dar nu e un dezavantaj.

Corp mediu, destul de efervescent, dar tocmai îndeajuns încât să contracareze dulceața, poate excesivă pentru anumite gusturi. Însă astfel e ascuns și alcoolul. Se pare că toate elementele sunt într-un echilibru anume.

Într-un final, târziu, concluzionăm că Bush des Charmes se laudă cu foeder-urile folosite, și pe bună dreptate. Nu toți reușesc să extragă atât de multe elemente din niște bucăți uzate de lemn, și să mai se și potrivească cu o bere așa pretențioasă ca Bush Blonde.

Ca și celelalte creații speciale Dubuisson, se recomandă să savurați sticla de față cu ceva mâncăruri speciale, de la fructe de mare scumpe la foie gras (mai scump, eh). Eu recomand doar să fie savurată cu răbdare, altfel e păcat de ea.

Pică bine de Mărțișor. Eu am luat-o de la Beeracademy.ro. Hai noroc!

Review Overview

Gust - 9.3
Aroma - 9
Aspect - 9
Aftertaste (Postgust) - 8.7

9

Butoi! Butoi! Butoi!

Tip: Belgian Strong Pale Ale, Alcool: 10.5%

User Rating: Be the first one !
[Google]

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button