Beer World

Ce este berea artizanala

US-craft-beer1-640x410Nu exista o definitie exacta pentru Berea Artizanala, dar cu un rezumat al parerilor avizate din industrie ajungem la o varianta satisfacatoare.

La inceput (anii ’70), in Marea Britanie,  au aparut microberariile si criteriul de baza era ca fabricau bere in cantitati reduse, dupa retete si cu metode traditionale. Pe masura ce “miscarea” a prins avant, termenul de “bere artizanala” (craft beer) a inceput sa fie folosit.

Au intrat si Americanii in discutie si ei spun ca o berarie artizanala trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
– Sa produca sub 7 milione de hectolitri anual.
– Sa fie independenta
– Sa foloseasca retete traditionale sau inovatoare (ingrediente si fermentatie)

Cam ca un producator independent de filme.

Fabricile de bere artizanala isi permit sa experimenteze cu berea, sa readuca la viata retete vechi si sa comunice cu clientii intr-un mod nonconformist. N-au presiunea actionarilor, iar pasiunea pentru berea de calitate depaseste dorinta de profit.

Americanii au in jur de 3200 de astfel de mici fabrici de bere, iar in Marea Britanie sunt deja peste 1500. Fenomenul explodeaza si marii producatori habar n-au cum sa raspunda.

In România fenomenul e în plina dezvoltare și apare câte o fabricuță aproape în fiecare lună.  Încet, încet scoatem și noi capul in lumea berii artizanale.

Un raspuns bun la intrebarea “Ce e berea artizanala?” gasiti si in filmuletul de mai jos:

CITEȘTE ȘI: Care este diferența între Lager și Ale

Related Articles

19 Comments

 1. Foarte frumos, mă băieți, dar rețetele alea tre să inovatoare, inovative sunt la americani.

 2. Fabricile de bere artizanala isi permit sa experimenteze cu berea, sa readuca la viata retete vechi si sa comunice cu clientii intr-un mod nonconformist. N-au presiunea actionarilor, iar pasiunea pentru berea de calitate depaseste dorinta de profit.Berea Adevarata Bere Ciuc (Igazi Csiki Sor) 6 % alc….si nu ( versus Ciuc Premium cu praf de lamaie) fabricata la Sansimion ,o fabricuta mica, au gasit o reteta ascunsa de prin 1584 Deci ei fac bere dupa aceasta reteta fara coservanti, porumb,prf de lamaie.. si cu cea mai buna apa de izvor din Ro. care conteaza cel mai mult. .Ciuc Permium cu lamaie ??? Sa nu-mi spui cel care a scris articolul ca berea aceea a vazut o lamaie.Fabricuta se aseamana cu cel din Reghin care acum este de vanzare pe OLX ca fier vechi.Era prea buna ca sa mai functioneze. NAAAAAA. ca sa am si eu o parere Adevarata bere ciuc este si mai buna.O spun unul care a lucrat la firme MULTI si stiu ce se baga in bere mai ales fabricate aici in Ro.Am vizitat fabricuta ,poti merge acolo cand vrei ,nu ti se ascunde nimic.Pana nu vezi cu ochii tai nu crezi.Adevar curat..

 3. Va anunt ca din anul 2014 a prins viata inca o fabrica de bere artizanala, care este fabricata cu apa de izvor de la o altitudine de 1400 m si este situata la Valiug.
  Berea se numeste Sara si este cel mai des intalnita in barurile din Timisoara, dar se pot face comenzi online la urmatorul site: http://beresara.ro/

  Asadar, va invit sa o degustati si sa ne spuneti parerea voastra.

   1. Am vazut, dar dupa ce am lasat comentariul.
    Intre timp s-a lansat au lansat si o bere bruna, daca vrei sa faci review.

 4. Salutări!
  De ceva timp am început și eu să degust această bere artizanală. Eram și înainte băutor de bere, însă consumam doar băuturi din comerțul de zi cu zi. Mi se pare o artă interesantă felul în care poate o băutură să aibă o asemenea varietate, delicioasă… Prin recomandare, mi-am comandat de pe https:// beerstation.ro mai multe tipuri de bere artizanală, încă nu m-am decis care mi-este favorită. Băieții de la Beer Station Pub, după ce am făcut puțin research și m-am interesat mai în amănunt în legătura cu ce beau, oferă, de asemenea, nu numai caracteristicile basic ale berilor comercializate, ci au și câte o poveste pentru produsele lor.
  Așa că m-am decis să le fac și o recomandare!
  Mi se par cele mai bune prețuri, de altfel.
  Sete bună!

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button