Beer World

Ce este berea Pale Ale

Pale Ale este un stil popular de bere care s-a născut in Anglia și a prins aripi odata cu revoluția modernă a berii artizanale din America anilor ’70.

Cand tehologia a permis un control mai bun al temperaturii cuptoarelor cu care se maltifica orzul, culoarea berilor a devenit un atribut mult mai exact pentru fiecare stil.

În secolul 19, berarii englezi au putut sa creeze o bere de tip ale care putea sa fie galben pai, aurie sau chiar chilimbarie. Era o bere mult mai deschisă la culoare decât orice se producea la acea vreme. Norocul face ca apa folosită de englezii care experimentau cu un nou tip de ale era foarte dura (regiunea Burton-on Tren, UK), iar asta a definit și mai bine stilul și gustul acestei beri. Alkalinitatea apei le-a oferit un caracter unic pentru rețetele lor.

Berile pale ale britanice (includem aici și Bitter și ESB)  au un profil dominat de caracteristicile malțului cu note lemnoase și florale de la hamei. English Pale Ale este o bere lejeră, echilibrată și ușor de băut.

Au venit apoi americanii care au folosit hamei și drojdie complet diferite de cele folosite în rețetele tradiționale englezești. Stilul american de pale ale devenit rapid foarte popular. Ca și in cazul berilor American IPA (despre care am discutat aici) au pus accent pe amăreală și hamei. American Pale Ale este o bere mai agresivă (in sensul bun) și este brasată cu soiuri de hamei care oferă note mai suculente de citrice și muguri de pin.

În 1979 Sierra Nevada Brewing a oferit băutorilor Sierra Nevada Pale Ale, o bere care a devenit instant una dintre cele mai populare alternative la lagerele de cursă lunga de atunci și standard-ul pentru berile de tip pale ale. Sute de micro-fabrici de bere artizanală s-au bazat pe succesul celor de la Sierra Nevada ca să convingă consumatorii că berea poate fi și altceva decât un lager plictisitor.

Am putea spune că succesul berii artizanale se datorează în parte acestei rețete magice. Restul e istorie!

Dintre berile pale ale produse în România aș recomanda:
Hop Hooligans – Summer Punch
Noah – Poet of Pale Ale
Bereta – Citro
Patos – American Pale Ale
Hophead – Immigrant

Dintre berile deja pupulare la nivel internațional pentru acest stil, ați putea încerca:
– Sierra nevada – Pale Ale
– Three Floyds – Zombie Dust
– Cloudwater – Pale Ale
– Thornbridge – Kipling
– Oakham ales – Bishop’s Farewell

Sources: allaboutbeer.com, thespruceeats.com

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button