Motive

Ce este IPA (India Pale Ale)

indiaman-ipaIPA sau India Pale Ale este unul dintre cele mai populare stiluri de bere si, pentru ca a inceput sa fie produs si in România, m-am gandit ca ar fi bine sa detaliem putin subiectul.

Evident, IPA face parte din categoria Pale Ale, insa se remarca printr-o concentratie mult mai ridicata de hamei care ii da un gust mai amar dar si mult mai complex fata de o “ale” obisnuita.

In general, amareala acestui stil variaza intre 40 si 100 IBU (International Bittering Units). Ca si comparatie, Heineken are un IBU de 23.

Complexitatea e data de soiul hameiului folosit, nuantele din gust pot varia de la rasina de brad pana la fructe exotice.

Istoric vorbind, India Pale Ale a aparut in secolul 18 cand berarii englezi au inceput sa exporte bere in…India. Stilul asta era mult mai bogat in hamei si mai puternic alcoolizat ca sa reziste calatoriei lungi din Anglia in Asia (hameiul actioneaza ca un conservant).

Cererea  de IPA, dar si popularitatea acestei beri au crescut rapid si a inceput sa fie exportata in majoritatea coloniilor britanice.

Chiar daca englezii l-au inventat, americanii au experimentat mai mult cu acest stil si astazi cele mai bune beri IPA provin din SUA si sunt fabricate cu hamei american foarte apreciat de cunoscatori. Exista si variantii, Imperial IPA (mai mult hamei, mai mult alcool),  de secara, cu fructe, neagra etc.

Romania are in acest moment doi producatori de bere care fac IPA, Sikaru (care nu e prea buna) si Ground Zero. (Update septembrie 2016: Avem mai multi producatori care fac stiul asta de bere acum, ii gasiti pe aici prin site)

Acum mergeti si incercati o IPA! Noroc!

Related Articles

34 Comments

  1. Cred ca nu ai incercat Sikaru Green Griffin… Iar daca ai incercat-o si zici ca nu e prea buna incep sa cad la banuieli. Apoi, IPA mai produc Zaganu si Hophead din Cluj.

  2. În primul rând ar trebui să mai consultați gramatica limbii romane prieteni. Nu se spune stiluri de bere ci sortimente. Cum ați ajuns să scrieți articole dacă nu ați învățat limba română. La școală cu voi analfabeților!

  3. Vezi, ai uitat de diacritice exact cand era mai important ! Ceva virgule, ceva semne ale intrebarii … iti scapa faptul ca manualul ala de gramatica are ceva mai multe pagini, as putea spune …
    Cat despre sortimente/ stiluri … mai pune mana pe un manual de engleza … semidoctule !

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button