Beer World

Ce rol are hameiul în berea din paharul tău

Hameiul poate fi unul din cele patru ingrediente esențiale în bere (alături de malț, drojdie și apă) și pentru ca stilurile care il scot in evidență sunt foarte populare (IPA, APA etc.) pare că este praful magic fără de care nimic nu se poate întâmpla. Dar este oare așa?

Nu neapărat. Hameiul e intr-adevar super important, dar este doar unul dintre ingrediente în rețeta pentru bere.  Și chiar dacă nu te interesează din ce e făcută berea, ideal ar fi ai măcar ceva informații de bază, cât să nu apari la televizor și să spui ca India Pale Ale e făcută cu hamei indian.

Deci, ce este hameiul?

În ceea ce privește berea, ceea ce noi numim “hamei” sunt de fapt doar florile în formă de con ale plantei de hamei (Humulus lupulus). O rudă a canabisului – dar fără THC. (sorry)

Hameiul conține acizi și uleiuri care conferă amărăciune, aromă și stabilitate berii (rol de conservant).

În general, hameiul este adăugat la faza de fierbere a berii, deoarece durează destul de mult timp (aproximativ o oră) pentru a dezlănțui acizii “alfa” care echilibrează dulceața malțului.

Hameiul este cel mai adesea asociat cu amăreala, dar acesta nu este singurul motiv pentru care este folosit. În funcție de ceea ce vrea să facă berarul, poate adăuga mai mult hamei mai târziu în fierbere (deoarece uleiurile aromatice sunt distruse într-un proces de fierbere îndelungat).

O bere poate sa beneficieze si de dry-hopping (hamei adaugat in fermentator) sau chiar wet-hopping (cand hameiul ales nu este uscat, ci este adus la fabrica de bere proaspăt cules). În funcție de stilul de bere ales și alegerea hameiului variază.

Unul dintre cele mai simple exemple pentru a vedea modul în care hameiul poate varia în funcție de aroma și caracteristicile soiului este să incercați mai multe feluri de IPA (West Coast, East Coast etc.).

IPA și surorile ei livrează in general o amăreală pronunțată, pe care mulți o preciază, alții nu. Oricum, există multe stiluri de bere in a caror rețetă hameiul nu are un rol principal, ci un rol de susținere. Bearul poate alege să scoată în evidență alte arome.

O altă modalitate bună de a ști cum s-a jucat producătorul cu hameiul într-o anumită bere e sâ vezi nivelul IBU  (International Bitterning Unit.) IBU măsoară amăreala dintr-o bere. De asemenea, muți producători trec și soiurile de hamei folosite (Citra, Cascade, Sorachi Ace, Vic Secret, Nelson etc.)

Hai, noroc!

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button