Beer World

Cea mai bună bere românească în 2015

2015 (1)UPDATE: Pentru Cea mai buna Bere Românească in 2016 – click AICI.

Acum un an n-ar fi avut prea mult sens sa scriem asa ceva, dar in 2015 s-au intamplat multe pe piata berii din România.

Chiar avem despre ce sa scriem si cui sa-i acord premiul. Anul asta s-au lansat doua micro-fabrici de bere artizanala (poate chiar trei) si multe beri noi. Pentru nivelul la care ne aflam, e minunat!

Au aparut oficial baietii de la Ground Zero cu berile lor in stil american, au inceput sa produca si “francezii” de Sikaru, iar Zaganu si-a imbogatit portofoliul. Am auzit chiar ca si la Cluj ar fi aparut o prima fabrica de bere artizanala, HopHead. E bine!

Asa, ca sa n-o mai lungim, conform papilelor noastre, premiul virtual pentru Cea Mai Buna Bere Româneascã in 2015 il primeste :

 

Morning Glory de la Ground Zero!

 

E o IPA delicioasa facuta ca la carte (in stil american). Am baut-o de mai multe ori si calitatea e constanta. Nici celelalte din portofoliul lor nu sunt departe, recomand cu drag Gipsy Porter si Imperial Fuck. Bravo, bre!

Competitia e mai slaba, dar lucrurile se misca in directia buna. Noua ne-au placut si Zaganu IPA, o prima incercare laudabila de bere ale si Sikaru Stout. La restul mai e de lucru.

Hai, noroc si sa bem bere buna si in 2016!

Related Articles

12 Comments

 1. Cea mai buna bere romaneasca e un IPA? Wow. Si ati comparat IPA, Ale, Stout, Porter etc. intre ele si v-a dat la Morning Glory de la Ground Zero cu plus? :)

   1. Ale e un termen generic pentru un anumit tip de bere, IPA este un Ale specific. Ce ai vrut sa-mi explici?

  1. Hary, ca sa il citez pe Razvan insusi: “ceea ce scriu aici e departe de a fi exact + ca mai sunt si subiectiv :)” – no offense, Razvan! :)

   Astea fiind spuse va urez tuturor un an bun si cat mai multe beri bune in 2016!!!

   1. Laurentiu, nu am o problema cu subiectivitatea omului, toti suntem subiectivi. Ma amuza in schimb articole de gen: “cea mai buna bere din Romania, editia 2015” in care se compara cateva beri artizanale, complet diferite ca tip.

    In general, orice profesionist in domeniul degustarii berilor, evita asemenea articole extrem de subiective pe site-uri de specialitate. Asta daca doreste sa-si pastreze sau sa-si creeze o imagine in domeniu. Daca ar fi scris pe pagina lui de facebook personala ca berea romaneasca cea mai buna (dupa parerea lui) este Morning Glory, ar fi fost totul ok. Insa daca ai un site numit universitatea de bere si pretinzi ca ai testat peste 700 beri, respectiv peste 3000 de beri diferite, si publici asemenea articole, risti sa cazi in ridicol. :))

    Nu mai intru in detalii ca nu are rost, mai bine va urez la toti un craciun fericit si un an nou cat mai bun!

    1. Bre, Hary, Bre Laurentiu. Eu inteleg ca sunteti la inceput, n-aveti inca PR skills si ati simtit nevoia sa va aparati berile la sectiunea de comentarii a unui blog de amatori ridicoli.

     Ati luat-o personal fara absolut niciun motiv. Nu v-a criticat nimeni munca, stiu ca e greu sa faci bere, de asta ma limitez la baut.

     Bag seama ca nu prea s-a inteles ce facem noi aici. Stiu, cand consumatorul e needucat noutatea vinde in orice conditii, dar asta nu inseamna ca tuturor trebuie sa ne placa orice bere artizanala (sau nu), doar pentru ca piata e jos si oferta e mica. Asa cum am mai spus, respect micii producatori si vreau sa ajut la cresterea pietii de bere de calitate. Calitate, asta e cuvantul cheie.

     Legat de articolul de mai sus, nu e absolut nicio comparatie acolo. E o afirmatie independenta. Am baut berile si le-am judecat pentru stilul lor, berea care e cea mai corecta stilului ei din ce a aparut nou in 2015 este Morning Glory. E cea mai buna bere romaneasca artizanala in 2015. Deal with it. In rest, ma declar dezamagit de reactiile voastre. Succes cu berea in 2016.

  1. Sunt simpatice Terapiile. De-abia o asteptam si pe cea Rosie. Dar cred ca Razvan a facut topul pe chestii aparute in 2015, nu deja prezente.

    1. Scuze pentru botezare, aici m-am repezit. Cat despre ce e vorba, ramane si de gustat.
     Ca sa nu spamez cu comentarii, intreb aici: cat de relevant era “cel mai bun stout din Romania”?! Poate fi inlocuit cu orice alt stil, aproape, in afara de pale lager poate, unde poti sa sari de un top 5 (din nou, nu cu beri adunate anul asta), dar e un chin. Cand vor fi mai multe pe piata, desigur, as fi super fericit sa vad “cel mai bun rauchbier din Romania”, sau “cel mai bun imperial stout” (si aici nu cer mult, chiar), dar pana atunci, eu sunt de acord cu centralizarile astea. My two cents.

 2. Hary , se pare că deține adevărul absolut ; papilele lui gustative și mai ales experienta îl recomanda în alcătuirea clasamentelor . Păcat ca nu articolul nu-i aparține, doar comentariul!

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button