Arhiva cu BereCe-am mai baut

Corsendonk Christmas Ale, o belgiană de Crăciun mai aparte

cserdokCorsendonk Christmas Ale este una din (foarte) multele beri brune de sărbătoare din Belgia. E și una dintre multele beri produse la Brasserie du Bocq, fabrică folosită de multe așa-zise berării de abație. Mai puține beri de Crăciun însă nu conțin și condimente ajutătoare, ca și în cazul de față, cel puțin aparent.

Culoare maronie, puțin închisă, cu mici tente rubinii. Guler de spumă bejuliu destul de generos care nu dispare prea curând, deci grijă cu mustața.

Miroase chiar bine, festiv, a tort de ciocolată cu coajă de portocală uscată, zahăr candel, și multe condimente potrivite (nucșoară, puțin anason, scorțișoară, lemndulce), stropit cu puțină tărie. Extra dulceață de malț, stafidă și puțin surprinzător pentru mine, destul hamei englezesc.

Gustul e destul de complex, și nu se bazează doar pe drojdii belgiene. Malț destul de dens, puțin tostat, cu niște praf de cacao și o dulceață binevenită, departe de a fi prea mare. Cireașă, stafidă, destul de vag, dar o notă puternică de coajă de portocală aduce prospețime și se potrivește la fix cu multitudinea de condimente prezente în gust, în principal picante, cu piper negru, puțin ghimbir, anason stelat, dar și prăfoase, cu nucșoară și scoțișoară.

Pe final devine mai banală, cu o notă de hamei uscat, tipic englezească, dar nu destul de greoaie sau de amară încât să taie din savoarea de dinainte.

Corpul e delicat, ”pufos”, deși acidulat puțin. Postgustul cu condimentele și coaja de portocală. Drojdiile au fost foarte ocupate aici.

Am fost surprins când am văzut Corsendonk Christmas Ale printre cele mai bine cotate beri de gen, dar acum am înțeles. Bună de savurat în timp ce împodobiți casa pentru Crăciun. Un sfat prietenesc ar fi totuși să căutați un magnum de 3 litri. Sticla mea de 0.25l s-a dovedit a fi combustibil insuficient.

Review Overview

Gust
Aroma
Aspect
Aftertaste (Final)

O, brad frumos!

Tip: Belgian Strong Dark Ale, Alcool: 8.5%

User Rating: 4.75 ( 1 votes)
[Google]

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button