MotivePareri si Povesti

Cum să bei bere ca un domn (sau doamna)

george-marks-man-drinking-a-beerCa să putem vorbi despre bere, trebuie să ne gândim puțin la vin.

Am crescut cu povești de la tata despre curse contra-cronometru prin Bucureștiul anilor ’80 în căutarea unei cozi cu sorți de izbândă la sticle de Gambrinus.

Când am început să beau bere, beam ca un sălbatic. Beam de sete, beam pentru alcoolul din ea. Beam orice mizerie. Nu mă interesa ce e în sticlă.

Apoi am început să aflu despre vin. Undeva, într-o enotecă mică dintr-un cartier din Milano, doi moldoveni din Piatra Neamț mi-au făcut cunoștință cu Paolo, somelierul. Paolo turna un pahar și apoi vorbea o oră despre ce era în el. Scotea o bucată de brânză împuțită și maronie din care gustam cu groază, ca să descopăr 10 secunde mai târziu că în combinație cu vinul îmi aducea fiecare papilă gustativă la orgasm.

Așa a început să-mi pese ce beau. Și așa am devenit mai curios — și mai pretențios cu berea. Azi am trecut binișor de mia de beri (mărci, nu sticle) și știu că dacă îți pasă poți să descoperi că e o băutură complexă și diversă.

Gustul și aspectul

Sunt mii de varietăți de bere. Data viitoare când mai auzi pe cineva că “e amară” și atât, aruncă-i în față un pahar de bere belgiană învechită șase luni în butoaie de Chardonay. Chiar în clipa asta am pe masă o neagră daneză de tip Porter maturată în butoaie de Bourbon ca să împrumute din arome și din eleganță. Are un guler de spumă sexy ca de espresso. E senzațională!

Temperatura

Adevărul despre o bere îl afli dacă o bei la temperatura potrivită. E ca friptura de vită a lui Gordon Ramsay: dacă vrei să papi ceva bun, ești atent să n-o frigi până se face talpă. În mod similar, nu toată berea se bea rece ca gheața. Știu că așa e în reclame, dar poate ăștia vor să ți-o dea rece ca s-o bei repede și să nu mai simți gustul.

Trebuie sa respecti berea chiar si atunci cand bei in parcarea din spatele blocului
Trebuie sa respecti berea chiar si atunci cand bei in parcarea din spatele blocului

Berile de tip Lager se beau într-adevăr la 5 grade, adică de la rece. Dar majoritatea stilurilor mai complexe (Pale Ale, Amber Ale, Brown Ale, IPA, Hefeweizen, Stout, Porter, Dunkel, Tripel etc.) se simt cel mai bine la 8 grade — adică le mai lăsăm să se odihnească după ce le-am scos din frigider. Unele beri de abație sau stiluri mai exotice sunt savurate chiar la 12-13 grade.

Paharul

Dacă tot am hotărât că îți pasă ce și cum bei, ce-ar fi să folosim și noi un pahar? Nu mai spun teoria cu buchetul de arome care se desface cu adevărat când torni în pahar. Berea din sticlă merge — atunci când tocmai ai cărat zece saci de ciment la 40 de grade Celsius și te oprești să-ți cureți praful din gâtlej cu un Pilsner muncitoresc.

Altfel, toarnă-ți berea în pahar. Ideal ar fi să folosești și paharul care trebuie. În halbă poți să torni beri germane (Helles, Bock, Dunkel), Lager și chiar bere neagră. Dar dacă bei ceva mai puternic alcoolizat (Imperial Stout, Baltic Porter, Double IPA), ar trebui să torni într-un snifter — care seamănă cu paharul de coniac. Tulip glass, paharul în formă de lalea, este cel mai potrivit pentru bere. Merge folosit pentru beri belgiene, bere Lambic sau cu fructe.

douchybeerface-300px.jpg.d079a34f382ee11c40876c752755911ePahar cu pahar, berea merită descoperită. Așa că explorează. Când călătorești în străinătate, încearcă beri noi. În România sunt hipermarketuri, baruri și magazine online care au devenit o sursă bună dacă vrei să te aventurezi dincolo de mărcile populare.

Iar dacă cineva avea impresia că berea e ruda săracă și ieftină a vinului, se înșală. Principiul “mai scumpă, mai bună” funcționează și aici de multe ori, chiar dacă nu e regulă generală. Iar o bere foarte bună e adesea artizanală, deci oamenii au muncit la ea cu pasiune fără prea multă aparatură și chimicale industriale. Munca lor trebuie apreciată.

Ce vreau să spun e că și tu, băutorule, dar și berea sunteți două entități complexe menite să fie împreună. Așa că fii bun și încearcă să înțelegi ce bei — fii atent la gust, la cum miroase și la ce lasă în urmă după ce ai luat prima gură. Ca să fii băutor, nu consumator.

Și încă ceva: berea nu îngrașă, e numai vina ta.

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button