MotivePareri si Povesti

De ce n-am fabrică de bere

E prea greu!

Cea mai frecventă întrebare pe care o primesc de la prieteni, familie și cunoscuți este “De ce nu-ți faci o fabrică de bere dacă ești așa pasionat?”

Hei, hei, hei, nu e chiar așa. Sunt câteva aspecte care trebuie luate în considerare când te gândești să faci bere:

1) Trebuie să-ți placă să faci bere (sau măcar să vrei)
În caz că are cineva impresia ca e ușor să faci bere, greșește. E greu. Nu mai zic de ridicat saci cu malț și alte ingrediente. Dar toată partea cu sterilizarea și curățenia e prea mult pentru mine. Am asistat la prepararea acestei minunate băuturi de mai multe ori. Am mult respect pentru berari, mai ales pentru cei mici care n-au încă bani pentru automatizare.

2) Trebuie să înțelegi berea
Da, e super important să înțelegi berea, să faci bere bună. Și când zic bere bună, mă referer la bere bună, nu la bere care ți se pare ție bună doar pentru că ai facut-o tu cu mâna ta.

Dacă ai înțeles procedeul de brasare nu înseamnă că ești următorul Sam Calagione. Nu vreau să folosesc cuvinte de tipul “artă”, “precizie”, dar îți trebuie niște abilități destul de complexe. Dincolo de cunoașterea berii, e nevoie și de puțină chimie, fizică, contabilitate, legislație, controlul calității, management și muuulte altele.

3) Trebuie să ai bani (opțional)
Să zicem că nu vrei să faci bere, dar vrei să învestești în bere. Păi în primul rând, gândește-te în ce țară trăiești. E ușor să fii antreprenor? (Spoiler alert: NU!). Știu că berea artizanală e pe val, dar nu e o investiție garantată, nu e ușor să obții echipamente, autorizații, ingrediente, distribuție și să ai și berar bun (dacă tu ești doar investitor). Apoi trebuie să accepți diverse preconcepții (gen berea artizanală e prea scumpă), dar și educația slabă în materie de bere a consumatorilor (persoanele care citesc asta se exclud, desigur). Trebuie să ai răbdare și să insiști.

4) Trebuie să ai barbă
Nu este nevoie de detalii aici, pur și simplu trebuie!

In fine, cam acesta e răspunsul meu la întrebarea cu “de ce nu ai fabrică de bere”.  Este o aventură frumoasă, dar nu e pentru mine (cel puțin în acest moment). Felicitări și spor la treabă tuturor celor care au făcut pasul. Paharele mele sunt alături de voi!

PS: De homebreweri nici nu mai zic, niște îngeri!

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button