MotivePareri si Povesti

De ce ne trebuie bere artizanală

In fiecare an, când se apropie ziua mea de naștere, mă apucă crizele existențiale, întrebările adânci și discursurile filosofice.

De fapt, articolul ăsta a inceput cu “De ce îmi trebuie mie blog de bere?!”.  Chiar așa, majoritatea celor care citesc pe aici cam știu deja ce vor de la viață la capitolul alcool, iar părerile mele nu sunt mereu cele mai populare. Aș putea să fac altceva cu timpul meu.

Apoi, discuția cu mine însumi a continuat cu “De ce îmi trebuie mie bere și, mai ales, de ce trebuie să fie artizanală?”

Și așa am ajuns la titlul articolului.

Eu cred că începe de la diversitate și abia apoi ajunge la calitate. Cel puțin în cazul meu, cam așa a fost. Prima oară am vrut să încerc cât mai multe, fără să caut neapărat un salt în calitate. Oricum papilele nu erau antrenate.

Abia apoi am început să remarc diferențele. Evident, de cele mai multe ori, o bere mai bună e și artizanală. Așa că eu-ul meu s-a hotărât că berea artizanală e bună și că o vrea pe asta cel mai des.

Contează și oamenii cu care bei.

Marian de la BeerAcademy, Cristi de la HopHooligans, Martin de la Realbeer, Silviu de la Bereta, Bogdan de la 100 de beri și mulți alții m-au ajutat să aleg mai bine ce pun în pahar. Ușor, ușor ajungi să știi că vrei să bei “craft” pentru că e cea mai bună opțiune. De multe ori e și cea mai costisitoare, dar, na, trebuie să găsești un echilibru.

In România suntem la stadiul “diversitate”, cred eu. Nu mai am timp să beau și să scriu despre toate berile noi care apar. Deocamdată suntem în plină explozie și aspectul calității nu este foarte bine așezat în discuție.

Desigur, se remarcă deja câțiva producători și din punct de vedere al calității, dar încă se deliberează, e nevoie de mai mulți consumatori cu experiență.

Ca să închid discuția (cu mine însumi), eu zic că ne trebuie diversitate de arome și gusturi, ne trebuie opțiuni, ne trebuie alcool, ne trebuie bere care să fie bună la gust. În acest moment, normalitatea unei beri bune este strans legată de cuvântul “artizanală”.  Presiunea e pe producători.

Voi de ce beți bere artizanală? Cheers!

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button