Arhiva cu BereCe-am mai baut

Dogfish Head Burton Baton, o combinație neașteptată

burton_batonBurton Baton e o “nebunie” destul de interesantă de la Dogfish Head, o berărie care de-a lungul timpului a adunat o armată întreagă de fani, promovând masiv scena de bere artizanală din Statele Unite (mai ales de către președintele lor Sam Calagione, cu ajutorul multor colaborări, evenimente și chiar și pentru show-ul Brew Masters) și producând beri devenite etalon pentru IPA-uri în general.

Ca să nu mai zicem și de gama lor Ancient Ales, prin care se ”readuc la viață” stiluri de mult uitate sau pierdute, inițiativă primită cu brațele/gurile deschise de către toți.

Eticheta ne spune simplu că Burton Baton e un amestec de IPA si fresh, și învechit cu stejar. Pentru cei și mai curioși, rețeta e un pic mai complicată: se ia un vechi stil de bere englezeasca, un Burton ale (de aici și numele), se bombardează cu hamei, se combină cu un Imperial IPA puternic (citeam că ar fi chiar 90 Minute IPA, dar poate mă înșel), și este lăsat la maturat pe bucăți de stejar pentru câteva luni.

În pahar e arămie, nu complet străvezie, cu un guler mic de spumă care durează destul de mult însă.

În miros te prinzi că nu e un simplu IIPA. Mult caramel, citrice dulci, biscuit, mici note tropicale si o notă clară de stejar, evidențiată mai ales printr-un miros de vanilie ce sper că va răzbate și în gust.

Hamei puternic în gust, ținut în brațe de o cantitate generoasă de dulceață de malț, poate un pic prea mult la început. Note de fructe echilibrează, cu portocale (f. f. f.) dulci, coajă de grapefruit, lime, note de ananas si puțină pulpă de mango. Note florale puternice, gust “parfumat”, cu aluzii plăcute de miere.

Pe final stejarul aduce notele așteptate (cu tot cu vanilie), și imbrațisează alcoolul berii (10% !), dând senzația de o bere învechită în butoi de Bourbon, dacă nu ești atent. Hameiul se potrivește perfect, cu note de pin, frunzos, destul de amar.

Astfel în post gust nu mai ajunge atât de mult malț dulce, ci mai ales niște hamei cu note tropicale, biscuit, și notele de lemn. Corp mediu, puțin lipicios, nu foarte acidulat.

O combinație perfectă, o bere produsă de Dogfish Head deja de 10 ani, deci clar un favorit al publicului. Un Imperial IPA puternic din mai multe puncte de vedere, “atins” cu o notă mălțoasă de English ale și cu bucațile de stejar ce îmbogățesc, de fapt chiar ”înnobilează” întreaga afacere.

Primită de la colegul Răzvan, Burton Baton e aparent destul de ușor de găsit prin State, însă nu am ochit-o încă nicăieri și prin Europa. De luat neapărat dacă se ajunge pe acolo, lucru valabil cam cu orice de la Dogfish Head. Hai noroc!

Related Articles

One Comment

  1. Asta e prea mult pt mine! Vorbesc serios! Stone, Lagunitas si acum Dogfish Head!!! Am mai spus-o: gaina la miezul noptii, luminare si un ac lung cu gindul la voi. Vad ca nu e de ajuns! Cred ca tre sa sacrific un bou!
    Oricum, faptul ca cineva de pe tarimurile mioritice ”investeste” in asemenea beri e … off the charts! Felicitari!

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also
Close
Back to top button