
Hophead Grozava, supradoza de zmeura
Una dintre aceste “sezonale” este Grozava, o bere de grau cu adaos de zmeura.
Are una dintre cele mai “profi” etichete dintre berile artizanale romanesti. Nu propune un design complex, dar contine informatii utile pentru cineva care o bea pentru prima data (inclusiv cu ce mancare merge).
Are culoare de vin roze tulbure cu un guler corect de spuma care rezista cateva minute
Miroase intens, simti zmeura din belsug, dulceata de fructe de padure, putin alcool si note fine de drojdie.
Gustul e in aceeasi idee, acrisor cu note puternice de zmeura, doza sanatoasa de grau si citrice. Spre final acreala devine prea agresiva si mai sterge din inocenta fructelor. Pare ca au stors niste lamai dupa imbuteliere.
In rest…nu se intampla prea multe lucruri, livreaza ce promite, zmeura.
O bere placuta, lejera, originala. Poate un pic prea entuziasta pentru un “belgian wit”, dar mie mi-a placut.
Berarul zice ca merge cu “gustari lejere de vara si ciocolata neagra. Cheers!
Review Overview
Gust - 7.2
Aroma - 8.1
Aspect - 7.1
Aftertaste - 6.7
7.3
Buna
Stil: Belgian Wit, Alcool 5,2%
Salut.
Intamplator fac si eu bere , la nivelul meu de HB incepator.
Din pacate nu am baut berea la care faci referire dar iti confirm faptul ca berile din/cu zmeura sau visine , fara indulcire cu xylitol sau stevia la priming ( imbuteliere ) sunt un pic “ acrisoare” .
Nu stiu daca acest atribut este un compliment sau nu , dar daca analizezi retetele de bere mai vechi ( 90’-00’) acest tip de bere era apreciata ptr aroma si aciditate/acreala ( tartness) si nu pentru gustul dulce.
Cu tot respectul ptr belgieni , in ultimii ani pentru a incuraja consumul in populatia feminina au indulcit berile cu fructe folosind stevia sau xylitol.
Eu personal , la prima sarja ( wheat cu zmeura si wheat cu visine ) am fost foarte dezamagit de gustul acru …apoi am mai studiat problema ; chiar ma gandesc acum sa reimbuteliez cu adaos de xylitol cateva sticle..
Spor in tot ceea ce faci!
B