Arhiva cu BereCe-am mai baut

Ichnusa – la limita pentru titlu!

zzIchnusa_newCand am baut prima data bere de-a locului in Spania, mi-am zis: “clar, asta e”. Acum, dupa ceva vreme si un pic de experienta in plus stau in cumpana intre San Miguel si Ichnusa. Dar totusi, cred ca cea spaniola are castig de cauza: ramane cea mai proasta bere industriala europeana pe care am baut-o eu vreodata (evident, este exclus ceea ce se produce in Romania; profesionistii se refera la berea mioritica folosind termenul de “sampon”).

Am fost atras de titlul exotic si eticheta cu drapel astfel incat am cumparat o bere Ichnusa. Nu este japoneza iar, pentru cei care stiu greaca, nu este nici greceasca. Provine din Sardinia si a fost denumita dupa vechiul nume dat insulei de catre greci. Istoria fabricii e incalcita: deschisa in 1912, oprita in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, redeschisa, mutata de trei ori, productie de 580.000 hectolitri pe an, prima care a introdus bazinele verticale (conice la baza) pentru fermentare, cumparata de Heineken in 1986, printre cele mai eficiente fabrici de bere din Italia. Are putine sortimente.

Prezentarea oficiala spune ca “reflecta spiritul sard”. Nimic mai fals, am cunoscut sarzi si sunt oameni cu personalitate, determinati si mandri de originile lor. Lucru care nu se poate spune despre Ichnusa. Este o bere fara personalitate, miroase exact ca berea Zimbru din perioada lui Ceausescu (pe atunci credeam ca berea aia miroase asa din cauza halbelor nespalate, si partial cred ca aveam dreptate), retrogust ca dupa o betie cu bere, un pic prea carbogazata pentru sensibilitatile mele si aproape fara aroma. Nu stiu daca toata treaba are la baza faptul ca Heineken si-a bagat coada desi observ, pe masura ce parcurg istoria berariilor, ca acolo unde intervine colosul olandez creste eficienta dar lipseste calitatea. Poate e doar o concidenta.

Ichnusa are 4,7% alcool, se prezinta cu o spuma bogata si rezistenta, culoare foarte deschisa si usor dulce in contrast cu notele de hamei. Probabil partea dulce vine de la faptul ca este utilizat porumb in productie. Taie setea destul de bine si cred ca singurul context in care poate fi recomandata este vara, pe o caldura ucigatoare, cand nu mai conteaza ce bei, principalul este sa te hidratezi (deci o chestiune de supravietuire, nu de gusturi).

Review Overview

Gust
Culoare
Miros
Retrogust

Run Forest, run!

Cand am baut prima data bere de-a locului in Spania, mi-am zis: "clar, asta e". Acum, dupa ceva vreme si un pic de experienta in plus stau in cumpana intre San Miguel si Ichnusa. Dar totusi, cred ca cea spaniola are castig de cauza: ...

User Rating: 4.48 ( 4 votes)
Tags

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close
%d bloggers like this: