Arhiva cu BereCe-am mai baut

Kuehn Kunz Rosen Mystique IPA, ceva mai mult

khuanDe ceva vreme deja nu mai e surprinzător să auzi că și în Germania se fac beri artizanale “moderne” bune, pe lângă obișnuitii mii și mii de hectolitri de bere tradițională. Dacă exagerez cumva spunând că a avut loc chiar o “explozie” în ultimii câțiva ani, atunci pot să spun cu siguranță că a aparut cel puțin un “nou val”.

Călare pe acest nou val sunt și băieții de la Kuehn Kunz Rosen din Mainz, care deși au lansat doar 3 beri momentan, au avut grijă ca fiecare să aibă ceva special. Mystique IPA aici de față o declară drept o weizen IPA, prezentând, profesional, și ingredientele în detaliu.

De o parte, malț divers, nu doar de orz (la rândul lui, și pale, și caramelizat), ci și de grâu și fulgi de ovăz. De altă parte, hamei de tip american, generos: Cascade, Amarillo, Summit și Crystal. Alcool 6.5%. Numai bine.

În pahar e de un auriu închis, aproape de culoare chihlimbarului, cu un guler alb spumos, destul de mic, dar longeviv.

În miros se observă clar raportul dintre malț și hamei, amandouă părțile destul de intense, dar egale, cu note de cereale uscate, malț tostat, multă coajă de portocală uscată, note florale parfumate, puțină miere, pin și chiar și note tropicale.

Notele fructate sunt mai proaspete în gust decât în miros, cu fresh de portocale și grapefruit, mango, piersică, maracuja, puțin ananas. Malțul câștigă teren rapid, cu o dulceață fructată deasupra notelor de pâine integrală. Drojdiile sunt și ele prezente, aducând o notă picantă de mirodenii spre final, cu piper și cuișoare, care merge la țanc cu hameiul picant, frunzos, puțin floral (îmi vine să zic.. apă de trandafiri).

Destul de amară chiar, în postgust supraviețuind doar puțin fruct, mai degrabă pâine tostată, pin, și o senzație generică “verde” de conuri de hamei. Cu toate acestea nu e atât de agresivă, iar dulceața revine cu orice nouă înghițitură. Corp mediu, pișcător.

O bere foarte interesantă a fost Mystique IPA, reușește să iasă în evidență față de alte beri artizanale nemțești. În plus, o pauză binevenită de la grămada de IPA-uri americănești de care publicul român se bucură, nu?

Glumesc. La 100 de beri am găsit-o, unde se mai găsesc și celelalte două de la Kuehn Kunz Rosen, cât și alte câteva crafturi nemțești interesante. Noroc!

Review Overview

Gust - 8
Aroma - 8.3
Aspect - 8.6
Aftertaste (Final) - 8.3

8.3

Bravo!

Tip: American IPA, Alcool: 6.5%

User Rating: Be the first one !
[Google]

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button