Arhiva cu BereCe-am mai baut

Kuhnhenn Braggot, o bestie în propriul ei stil

20141129_192250Kuhnhenn Braggot este unul dintre puținele exemple ale stilului prezente pe piața mondială. Unul dintre cele mai bune chiar, dacă e să ne luăm după poziția lui de pe site-urile cu recenzii. Asta rămâne de văzut.

Amân puțin degustarea pentru un picuț de istorie. Din start declar că informațiile sunt destul de puține și cel puțin vagi, dar o să fiu subiectiv și o să spun ce am înțeles eu (nu dați cu pietre vă rog!).

Braggot-ul este o băutură alcoolică specific englezească, referiri la dânsa făcându-se încă de prin secolul XII. În principal un amestec de mied, ale și ierburi locale, cu sau fără hamei, se obținea prin mai multe căi.

Fie pornind de la un mied la care s-a folosit și malț în fabricare, fie invers, în tot felul de proporții, fie prin amestecul direct de mied și bere, ori la sfârșitul fermentării, ori direct la bar. De aici și dificultatea de a stabili dacă este un stil de mied sau de bere, părerile fiind împărțite, chiar și printre experți.

Kuhnhenn își declară produsul un hibrid, pur și simplu, 2/3 miere, 1/3 malț, un rezultat ce aduce aminte de scottish ale. Vintage-ul 2011 aici de față are 16% alcool, și se recomandă învechirea sticlei câțiva ani, deci tocmai bine. Gata.

În pahar e chihlimbărie închis, nu are acid, deci nici un pic de spumă. Nu mare spectacol, dar cu mirosul treaba stă altfel. Sherry sau vin roșu tare (nu foarte mult alcool pentru 16%, oricum), caramel, stafide, fagure de miere, puțină ciocolată, puțină coajă de portocale, niște note ”prăfoase” de doagă și coajă de nucă, aciditate de vin alb dacă îndeși nasul bine.

Totul se regăsește și în gust, și încă cum. Începe dulce și ”călduță” (departe de 16%) , cu vin roșu parfumat îmbogățit cu multă miere și un shot de brandy. Caracteristici de ale englezesc, cu mult caramel, un pic de malț tostat, biscuite și nucă, dar și stafidă și afine. Un amestec potrivit de condimente, scoțișoară, nucșoară, puțin lemn dulce, ghimbir. Aciditate tipică mied-ului pe fundal, o notă fresh ce ajută.

Final uscat și ”prăfos” cu doagă, puțin hamei amar (sau mă păcălește, nu am aflat nicăieri dacă are sau nu, dar pariez că da), pudră de cacao, malț puțin ars și dulceață de miere și gem de fructe care trece în post-gust.

Corp mediu, lipicios, fără acid. Perfect să iei guriță după guriță. Nu o să pară niciodată prea alcoolizată, dar na, 16% e ceva monstruos până la urmă, deci no operating heavy machinery.

Personal mi s-a părut balansată mai mult pe partea de ale decât pe mied, dar are niște note unice datorate strict combinației. Kuhnhenn își merită renumele. O băutură extraordinară, ce merită căutată.

Review Overview

Gust
Aroma
Aspect
Aftertaste (Final)

Mai vreau!

Tip: Braggot, Alcool: 16%

User Rating: 4.55 ( 1 votes)
[Google]

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also
Close
Back to top button