Arhiva cu BereCe-am mai baut

Leffe Royale, înnobilarea unei beri mănăstirești

lefferoyaleNu voi fi primul care spune că berile celor de la Abbaye de Leffe (deținută de InBev) nu sunt deloc surprinzătoare. Și poate sunt chiar amabil, având în vedere că cele două importate direct în România, și anume Blond și Brune, îmi par (strict personal) puțin diferite de ceea ce se găsește în Belgia, sub aceeași etichetă. Dar poate mă înșel.

În schimb, nu mint când spun că Leffe a fost și rămâne o bere “de tranziție” pentru multă lume, deschizând ușa pentru mulți consumatori de lager comercial către lumea berilor belgiene, cel puțin pentru început. Și asta e foarte bine.

Leffe Royale se încadrează ușor în categoria Belgian strong pale ale, și deși se laudă cu 3 tipuri diferite de hamei, e destul de sigur că nu o să aibă profilul unei IPA. Alcool 7.5%.

În pahar e total limpede, chihlimbărie, cu un guler mic albicios care ne însoțește ceva vreme.

În miros se simte clar dulceața de malț întâlnită și la Leffe Blond, cu drojdiile picante nu foarte agresive, dar cu o notă proaspătă de hamei, puțin citrică, echilibrând balanța.

Gustul surprinde cu o notă spicy destul de evidentă, încă de la început, datorată atât drojdiilor (cu piper, cuișoare, puțină nucșoară), cât și hameiului generic, cel mai probabil englezesc, cu niște frunze uscate, coajă de portocală uscată și note earthy pe final. Malțul aduce destulă dulceață, dar nu este la fel de “leșios” ca în cazul Blond-ei (la Royale s-ar părea că nu este folosit și mălai), ci putem chiar detecta ceva miere. Note de fructe de grădină, ca măr galben, pară, puțină gutuie, dar subtile.

În post gust rămâne o senzație plăcută de condimente, pâine dulce și chiar și puțin hamei, cu o amărăciune domoală. Corpul mediu, puțin lipicios, carbonatație destul de cuminte. Alcoolul doar încălzește puțin, senzație întărită și de notele condimentate.

În concluzie, Leffe Royale pare o variantă mai bună și mai echilibrată la Leffe Blond-ul nostru cel de toate zilele, dar coroana nu este dintre cele mai strălucitoare. Din fericire, marca își mărește constant gama, mai ales prin adiția unor IPA-uri în ultimul timp, și rămâne încă în atenția băutorului de bere artizanală, mai ales prin intermediul unor clasice precum Leffe Vieille Cuvee.

Eu am găsit Leffe Royale, precum și altele din gamă, la Happy Pub. De curiozitate, recomand să luați și un Leffe Blond, pentru a face comparația. Ar putea fi interesant. Noroc!

Review Overview

Gust - 7.8
Aroma - 7.2
Aspect - 7.8
Aftertaste (Final) - 7.5

7.6

Gateway beer

Tip: Belgian Strong Pale Ale, Alcool: 7.5%

User Rating: Be the first one !
[Google]

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button