
Litra Tyask Barleywine — la mijloc între malț și struguri
Ce faci dacă ești berar din centura vinului dar vrei să scoți o bere mai deosebită și cu un farmec local? Evident – combini strugurii cu cerealele. Exact asta a făcut Litra – “micro-berarul original” din Chișinău – cu berile din gama Tyask.
Primul Tyask, lansat mai mult de un an urmă, a fost o bere brună (sau roșie) cu struguri Cabernet de la crama EtCetera (micro- și ea). Tyask-ul pus la fermentare toamna trecută și lansat recent e botezat Cuvée Blanc și conține un soi de poamă (asa se zice pe aici) albă Traminer.
Cele două beri sunt destul de diferite. Tyask-ul roșu avea o aciditate mai pronunțată, asemenea unui rosé demisec, malțul fiind vioara a doua. Era mai “wine”. Cuvée Blanc e mult mai aproape de o bere – aici ai și dulceață mai în prim plan și chiar hamei. E mai “barley”. Pare evident că fermentarea (sau co-fermentarea) musturilor de malț și struguri a fost tratată în mod diferit. Litra a confirmat, dar a ezitat să ofere detalii.
Deci, cum e vinul berea?
În pahar e un auriu aprins, semi-opac, cu o spumă modestă.
Aroma, dar și gustul, e un echilibru bine găsit între dulceața de malț cu note de miere și struguri albi copți, coji de struguri cu ceva amăreală și tanini, un pic de aciditate de vin.
E greu să-ți dai seamă unde se termină vinul și unde se începe berea, unde-i malț și unde-s fructe. Nuanțele fine de Traminer te lasă perplex – nu știi exact unde-s strugurii și unde-i Hallertau Blanc.
Cred că e un semn de succes.
Litra Tyask Cuvée Blanc o bere cu adevărt deosebită, având un caracter unic printre semenii săi, și un specific local care îi dă un farmec aparte.
Guest Post by: Dorin’s Beers
Review Overview
Gust - 7.8
Aroma - 7.6
Aspect / Corp - 7.1
Aftertaste (Postgust) - 7.8
7.6
Stil: Barleywine, Alcool: 8%

