Ce-am mai baut

Litra Tyask Barleywine — la mijloc între malț și struguri

În ultimii ani s-au schimbat multe, dar cu puțin timp în urmă, dacă vorbeai despre România (sau Rep. Moldova), numai la bere nu te gândeai. Țara face parte din “centura vinului“.

Ce faci dacă ești berar din centura vinului dar vrei să scoți o bere mai deosebită și cu un farmec local? Evident – combini strugurii cu cerealele. Exact asta a făcut Litra – “micro-berarul original” din Chișinău – cu berile din gama Tyask.

Primul Tyask, lansat mai mult de un an urmă, a fost o bere brună (sau roșie) cu struguri Cabernet de la crama EtCetera (micro- și ea). Tyask-ul pus la fermentare toamna trecută și lansat recent e botezat Cuvée Blanc și conține un soi de poamă (asa se zice pe aici) albă Traminer.

Cele două beri sunt destul de diferite. Tyask-ul roșu avea o aciditate mai pronunțată, asemenea unui rosé demisec, malțul fiind vioara a doua. Era mai “wine”. Cuvée Blanc e mult mai aproape de o bere – aici ai și dulceață mai în prim plan și chiar hamei. E mai “barley”. Pare evident că fermentarea (sau co-fermentarea) musturilor de malț și struguri a fost tratată în mod diferit. Litra a confirmat, dar a ezitat să ofere detalii.

Deci, cum e vinul berea?

În pahar e un auriu aprins, semi-opac, cu o spumă modestă.

Aroma, dar și gustul, e un echilibru bine găsit între dulceața de malț cu note de miere și struguri albi copți, coji de struguri cu ceva amăreală și tanini, un pic de aciditate de vin.

E greu să-ți dai seamă unde se termină vinul și unde se începe berea, unde-i malț și unde-s fructe. Nuanțele fine de Traminer te lasă perplex – nu știi exact unde-s strugurii și unde-i Hallertau Blanc.

Cred că e un semn de succes.

Litra Tyask Cuvée Blanc o bere cu adevărt deosebită, având un caracter unic printre semenii săi, și un specific local care îi dă un farmec aparte.

Guest Post by: Dorin’s Beers

Review Overview

Gust - 7.8
Aroma - 7.6
Aspect / Corp - 7.1
Aftertaste (Postgust) - 7.8

7.6

Stil: Barleywine, Alcool: 8%

User Rating: Be the first one !
" class="pin-it-button" count-layout="vertical">

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button