Motive

Noi bem, statul câștigă. Cât?

fata_2_beriBerea, alcoolul în general, este unul dintre produsele asupra căruia statul menține un control strict. Practic îi lipsește simțul umorului când e vorba de primit taxele, de stabilire a valorii accizelor sau de timbrat hectolitrii de produs final. Motivul este simplu: la bugetul public ajung sute de milioane de euro anual, doar din producția și consumul de bere.

Ne-am obișnuit ca Germania să domine piața, sub aproape toate aspectele, cu atât mai mult cu cât tradiția berarilor este veche, consolidată și în continuă evoluție. Conform datelor oficiale însă, cei care domină relaxați atât ca număr de fabrici de bere, micro-berării, cât și ca încasări este Marea Britanie. Concret, în timp ce nemții au îmbogățit bugetul de stat, în 2012, cu 10,267 miliarde de euro proveniți din bere, englezii au pus in pușculiță 12,205 miliarde de euro. Diferența, de circa două miliarde de euro, reprezintă cât încasează România, Grecia și Croația la un loc.

Surprinzătoare sunt cifrele pentru Turcia. Imaginea sa, de stat musulman deci neconsumator de alcool, intră în contradicție cu încasările: peste 2 miliarde de euro. De asemenea, o supriză o constituie Spania, care are în comerț probabil una dintre cele mai fade beri europene și totuși raportează atât încasări, pentru 2012, de 5,682 miliarde de euro, cât și o industrie de peste 132 de fabrici de bere și 114 micro-berării.

Pentru detalii vedeți graficul de la finalul articolului. Tabelul final include și numărul de producători. Este de specificat faptul că diferența dintre fabrică de bere și micro-bărărie diferă de la stat la stat iar unele țări au raportat producătorii însumând categoriile, astfel încât cifrele sunt orientative (cu atât mai mult cu cât cele întregistrate oficial nu sunt obligatoriu și active).

tari_bere

 

tari_full_list

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button