Beer World

Nu toată berea dulce e bună

In general, berile dulci primesc note mai mari decât alte stiluri și sunt și mai populare, dar asta nu înseamnă că toate sunt reușite.

Dacă ne uităm la top 10 beri românești pe Untappd, pe lângă faptul că 9 din ele sunt de la Hop Hooligans, mai  observăm și că mai toate sunt în zona dulce.

Avem așa:

  1. Hop Hooligans – Nights Blood  – Pastry Stout (Mega dulce)
  2. Hop Hooligans – Phi – Gyle 500 – Triple NEIPA cu ovăz (Dulce)
  3. Hop Hooligans – Modern Mosaic HopHash – Double NEIPA cu ovăz (Dulce)
  4. Hop Hooligans – Never Over BA – Imperial Stout (Dulce)
  5. Hop Hooligans – Time – Imperial Stout cu ovaz si cacao vanilie (Dulce)
  6. Hop Hooligans – Firestrata – Double NEIPA cu ovăz (Dulce)
  7. Hop Hooligans – Go all the way – Sour IPa cu lactoză și vanilie (Dulce)
  8. Hop Hooligans – Nothing is Random – Double NEIPA (spre dulce)
  9. Bereta – DIPA DDH Sabro, Bru-1, Cashmere – Double NEIPA (spre dulce)
  10. Hop Hooligans – Stress Less  – Double NEIPA cu ovaz (Dulce)

Și lista poate continua, chiar dacă ne uităm în top 30, toate sunt beri cu profil dulce. Asta poate să însemne 2 lucruri, berarii fac doar beri dulci pentru că asta se cere, sau doar berile dulci ajung în top. In lipsa unei analize științifice, o să lăsăm lista aceasta expusă, trageți voi concluzia corectă. Oricum, știm cu toții că din cauza asta nu mai scăpăm de NEIPe, dulce e bun, se bea.

Întâmplător sau nu, berile din lista de mai sus chiar sunt bune, însă nu orice bere dulce e bună și nu trebuie să ne fie jenă să recunoaștem, indiferent cine e producătorul sau cât a costat.

Recent, am cumpărat două beri de la Omnipollo, nu m-am uitat la ratings, nu m-am stresat de preț. Aveam chef să beau ceva bun pe final de an. Am băut, in general, chestii foarte bune de la Omnipollo, așa că am fost super relaxat.

Sunt un mare fan al experimentelor cu bere, beau toate ciudățeniile și sunt perfect convins că dacă toți berarii rămâneau “pe stil”, scena berii ar fi fost mult mai plictisitoare.

Dar aceste doua beri (Daidalos și Bianca Apricot Almond Deep Vanilla), deși sunt mega dulci, nu sunt bune. Ar fi putut să fie, dar sunt pur și simplu o amestecătură de ingrediente care arată bine pe etichetă + extra dulceață. E super ok să experimentezi, dar nu e cool să imbuteliezi ceva care pare făcut la mișto, chiar dacă ești un brand cunoscut pentru că împinge rețetele la extrem.

În fine, n-am putut să le beau, dar nu asta este scopul acestui text. Voiam doar să zic că e ok să nu vă placă o bere, chiar dacă a fost scumpă, sau super dulce, sau produsă de berarul vostru preferat. Dulce nu înseamnă mereu ceva bun.

În același timp, cred că și noi, cei care ne punem papilele la bătaie pentru experimente, merităm puțin respect la doză (sau sticlă).

Cheers! 

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button