
Nu toată berea se bea rece ca gheața
Primul figider din lume a fost “inventat” de un domn din Australia ca să țină berea rece, e clar ca există o legătură strânsă.
Acasă e mai simplu, dar in localuri toată berea e ținută in acelasi frigider, în general, chiar și în cele unde te-ai aștepta sa țină cont.
Care e ideea? Temperatura scăzută afectează percepția gustului si a aromei. Stim cu toții ce gust oribil are un lager care e prea cald. Da, Heineken trebuie sa fie rece gheață pentru ca așa a fost proiectată, dar nu e așa cu orice bere.
In funcție de stil, aromele nu se desprind din pahar daca temperatura e prea scazuta si nu obții experiența completă de la o bere bună. E păcat, nu trebuie să fim bizoni.
Recomandare de temperaturi de servire a berii:
4.5 – 7 °C Lager, Pilsner, Kolsch, Hefeweizen, Wit, Weisse
7 – 10 °C Pale ale, IPA, Porters, Irish/Milk Stout
10 – 13 °C Lambic, English Ale, Bere belgiana, Baltic Porter
13 – 15.5 °C Imperial Stout, Doppelbock, Barleywine
Evident, n-o sa umbli la tine cu termometru de sticle, dar orientativ cam asa stă treaba.