Arhiva cu BereCe-am mai baut

Pretty Things Saint Botolph’s Town, istorie, tradiții, capăt de drum

stout-prettySaint Botolph’s Town al celor de la Pretty Things Beer & Ale Project din Massachusetts este un English brown ale. Dar nu este doar atât, nu doar o copie a stilului originar de peste Atlantic. Pe lângă drojdie specifică englezească, are și o drojdie germană. Nu promovează încadrarea într-un stil anume, și personal sunt de acord cu ei.

Denumirea are și un înțeles istoric. Pe scurt, este un omagiu adus orașului Boston. Pe mai puțin scurt, este o trimitere către orașul cu același nume din Marea Britanie, mai ales către “părintele acestuia”, Saint Botolph. Are și o anume încărcătură emoțională pentru creatorii berii, dar nu e treaba noastră.

Treaba noastră e să punem berea asta în pahar. Și în pahar arată bine. O nuanță de maroniu foarte închis, opac, cu un guler poate cam modest de spumă.

Miroase excepțional, și nu poți spune asta despre foarte multe brown ale-uri. Blat de tort de ciocolată, mult caramel, malț tostat ușor, ceva smochine, un iz de fum, zahăr ars pentru ornat.

Gustul e surprinzător de complex, cu mult blat de tort cu cacao și multe bucățele de fructe roșii uscate, cu stafide, coacăze negre și zmeură/cireșe uscate (un picuț de aciditate, binevenită). Mai mult malț tostat apoi, cu o crustă arsă (puțin afumată), caramel dens și apoi note picante și de nuci, ce m-a dus cu gîndul la un doppelbock. Finalul are și ceva hamei englezesc, earthy, dar plăcut.

În postgust rămân bucățele de zahăr brun, o notă drojdioasă, rustică, malț de orz tostat și foarte puțin hamei frunzos, cu o amăreală destul de redusă. E clar că e o bere ce se bazează pe malț și drojdii, dar nu au ignorat nici acest ultim aspect.

Corp mediu, puțin cremos, carbonatație redusă, potrivită.

Un brown ale atât de bogat, atât de plăcut de băut! Mare păcat! Zic asta fiindcă gipsy-berăria celor de la Pretty Things a “închis porțile” prin noiembrie 2015.

Probabil (după cum ar spune site-urile de specialitate) cel mai bun lucru făcut de ei, Saint Botolph’s Town încă se mai găsește pe la ceva shop-uri, ici și colo. Eu zic că merită. Odihnească-se în pace.

Review Overview

Gust - 9
Aroma - 8.2
Aspect - 7.8
Aftertaste (Postgust) - 8.4

8.4

RIP

Tip: English Brown Ale, Alcool: 5.9%

User Rating: Be the first one !
[Google]

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button