Motive

Revolutia nimanui

Dincolo de potentialul de marketing, mesajele despre “revolutia berii artizanale” nu ii transmit nimic consumatorului.

România e atat de in urma la capitolul “bere artizanala”, incat sa vorbesti despre o revolutie in domeniu e de-a dreptul pueril.

Producatorii de bere “craft” de la noi se impart cam in 2 tabere, unii sunt “razboinici” intr-o lupta inexistenta cu marii producatori de bere industriala, altii isi vad de treaba lor si nu prea spun nimic.

Si chiar daca spun, dintr-un mesaj despre o revolutie a berii sau dintr-o poza cu “cea mai noua creatie”, nu intelegi. Omenii nu au nevoie sa auda “marketing bullshit”, oamenii au nevoie sa li se vorbesca si au nevoie sa inteleaga. (Un inceput bun, dar timid aici)

Trebuie sa inteleaga ce inseamna sa faci bere artizanala in România, de ce e mai scumpa, de ce e mai buna, ce inseamna sa fii mic producator si cat de greu e sa reusesti sa inovezi si sa nu faci rabat de la calitate.

Evident, piata de de bere la pet are un viitor de succes la noi in tara, dar asta nu inseamna ca vorbim doar pentru cele cateva sute de nebuni de pe Facebook care cauta bere artizanala.  Chiar daca iti vinzi berea destul de bine, chiar si intr-o tara bananiera cum e a noastră, e prematur sa zici ca ti-ai gasit publicul tinta ca mic producator de bere in România si sa te lupti cu morile de vant ca tu faci bere “craft” si restul de doar mizerie.

Eram intr-un Uber zilele trecute si soferul a auzit “zgomot de sticle pline” la mine in rucsac. I-am zis ca am niste bere artizanala românească pentru niste prieteni. Nu numai ca nu stia ca exista mici producatori de bere, dar nu intelegea de ce el n-a auzit despre ea daca e asa de buna.

“Si e mai scumpa?”, intreaba soferul. “Da, costa cam dublu”, zic eu. “A, deci 4-5 lei?”

Am mormait ceva si nu i-am mai zis ca e de fapt 10-15 lei si ca oamenii astia produc cantitati mici si folosesc ingrediente de calitate, platesc taxe, se chinuie sa cumpere hamei potrivit pentru  New England IPA si condimente exotice pentru o bere neagra mai speciala, chiar daca sunt sanse mari sa nu-si convinga publicul.

Dar daca as fi avut timp sa-i explic, n-as fi zis nimic de revolutie, i-as fi povestit despre normalitate, despre curiozitate, despre calitate si despre pasiune. I-as mai fi zis si ca “artizanala” nu inseamna neaparat buna si ca procentul de bere “craft” versus cea industriala e undeva in marja de eroare.

Si daca vrei sa ajuti: Bea, gandeste, spune si altora.

Related Articles

One Comment

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button