Motive

Românii beau cât austriecii și belgienii la un loc

fete_bere_sanatatePentru a începe cu dreptul, vom spune că România are circa 19,5 milioane de locuitori, Austria circa 8,5 iar Belgia un pic peste 11 milioane. Astfel, la populatii aproximativ egale, consumul de bere ar trebui să fie cumva egal, dacă în ajutorul nostru nu ar veni tradiția, cultura și identitatea națională. În textul de față am comparat statistic evoluția pieței de bere din cinci țări: Austria, Belgia, Germania, Italia și România.

Conform organizației The Brewers of Europe, in primii patru ani ai crizei economice, intervalul 2008-2012, consumul de bere a scăzut semnificativ mai ales în țările cu tradiție în producția de bere. Nemții au achiziționat cu 23,20% mai puțină bere în 2012 decât în 2008 și au consumat, per total, cu 5,30% mai puțin, în ultimul an al intervalului specificat. Românii au cheltuit cu 13,10% mai puțin pentru bere iar consumul per total a scăzut cu 9,90%. Pentru detalii vedeți tabelele de la finalul articolului.

Din cifrele prezentate, Germania consumă, per total in intervalul specificat, o medie de 8,55 miliarde de litri de bere anual, România consumă o medie anuală de 1,79 miliarde de litri de bere, Italia circa 1,74 miliarde de litri de bere, Austria circa 900 de milioane de litri de bere iar Belgia se oprește la circa 850 de milioane de litri de bere. Raportând populația la nivelul de consum observăm, de exemplu, diferența foarte mare dintre Germania și Italia: în timp ce prima are o populatie de 1,34 ori mai mare decât cea de a doua, consumul de bere este de 4,9 ori mai mare. De asemenea, România consumă mai multă bere decât Italia, deși populația noastră este de trei ori mai mică decât cea italiană.

Evolutie consum bere 2008/2012
Evolutie consum bere 2008/2012

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button