Arhiva cu BereCe-am mai baut

Russian River Pliny the Elder, o bucată de istorie

pliny_elderPrintre cele mai vânate beri din lume, mai ales printre Imperial IPA-uri, Pliny the Elder a celor de la Russian River Brewing Company a fost multă vreme pe primul loc în topurile de specialitate. Tronul este de obicei foarte înghesuit și de multe ori împrumutat cu totul și companiilor rivale (Dogfish Head, Stone, Bell’s, The Alchemist printre altele).

Lăsăm la o parte hype-ul, și analizăm obiectiv: alcool 8%, mare diversitate de hamei (Amarillo, Centennial, Simcoe și CTZ, un mix de alte trei). Sticlă mai ciudațică decât de obicei, de 510 ml.

În pahar e de culoarea aurului vechi, străvezie, cu un guler alb mic. Totul în regulă.

Miroase exact cum ar trebui să o facă un IIPA bun: mai multe niveluri de arome, descoperind noi și noi caracteristici de fiecare dată când ne apropiem de pahar. Pin iese în evidență, mango și ananas, citrice dulci-amărui (pomelo, mandarină), note florale, foarte puțină dulceață de caramel însă.

Cu curaj, și descoperim și gustul care a făcut atâtea ravagii prin publicul consumator de bere artizanala. Uleiuri de hamei, direct extract, parcă ar fi realizat în laborator de chimiști de top. Note mari frunzoase, “verzi”, puțin ierboase, cu destul de mult pin și chiar și note dank.

Lipsesc notele fructate, probabil “înnecate”, rămânând doar puțină coajă de portocală. Malț aproape insesizabil la început, cu o dulceață slabă care se simte puțin mai clar atunci când berea începe să se încălzească.

Finalul e foarte amar, desigur, dar nu supărător, fără să dea senzația aceea de aspirină blocată în gât. Hameiul rămâne multă vreme în post gust, o senzație foarte plăcută ușor de menținut dacă savurezi Pliny fără grabă. Alcool insesizabil, corp mediu, carbonatație destul de mică.

Am scris prea mult. Pliny the Elder reprezintă chintesența stilului Imperial IPA, un omagiu adus naturalistului roman și al său lupus salictarius (humulus lupulus, astăzi). Faptul că locul îi este disputat atât de mult nu înseamnă decât că avem noi și mai multă bere excelentă de încercat (exemplu perfect: Heady Topper).

Greu de pus mâna pe o sticlă, chiar și în State. Noi am primit-o de la Silviu și Adi, băieții cu recenzii video, din sursele lor de pe acolo, și le mulțumim. Dacă puneți mâna cumva pe un Pliny the Elder, împărțiți-l cu un amic.

Review Overview

Gust - 9.6
Aroma - 9.9
Aspect - 9
Aftertaste (Final) - 9.9

9.6

Fără comentarii

Tip: Imperial IPA, Alcool: 8%

User Rating: Be the first one !
[Google]

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button