Arhiva cu BereCe-am mai baut

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping, tradiție și inovație

PhotoBelgienii de la Brasserie Dupont sunt renumiți pentru saison-urile lor, beri mai “rustice”, cu condiții de fabricare și drojdii aparte, beri ce pot părea mai ciudate la o primă “întâlnire”, dar e foarte ușor să te îndrăgostești de ele. Clasicul lor Saison Dupont stă dovadă, având un succes enorm nu doar în Europa, dar și peste Atlantic.

Cu scopul de a adăuga și mai multă complexitate unei astfel de beri, devenită etalon pentru stil, din 2010 se lansează și Cuvee Dry Hopping, Saison Dupont primind astfel un surplus de hamei, îndeosebi în aromă. Fiind totuși și o serie experimentală, în fiecare an se alege alt hamei pentru dry hopping. Sticla noastră e din 2014, și aflăm că aici și-a băgat nasul mult hamei Challenger, de origine englezească.

În pahar e destul de tulbure, de culoare portocalie, cu puțină drojdie plutind pe aici dacă nu am avut grijă (și nu am avut). Un guler dens și longeviv, alb strălucitor. Arată minunat.

Primul lucru prins din miros vor fi chiar notele condimentate produse de drojdie (patentată chiar de către berărie), puțin funky, cu boabe de piper alb și negru, ghimbir, piele, ierburi proaspete, note florale. Întreaga aromă duce cu gândul la un câmp verde, de primăvară, iar hameiul din dry hopping blindează notele frunzoase, ierboase, și chiar puțin citrice. Puțină pâine albă proaspătă, dar abia în plan secund.

Gustul se va prezenta în aceeași ordine, dar aici drojdia își va face simțită prezența mult mai puternic, specifică Brettanomyces. Probabil aici depinde foarte mult și de gustul fiecăruia, nu e ridicol absolut deloc dacă veți auzi pe cineva spunând că are gust de capră, șa, lemne ude sau cine știe ce mucegai. Mie îmi spune “grajd”, multe multe ierburi (lămâiță, cimbrișor, salvie, poate chiar și mărar sau apio). Puțină dulceață de malț, doar ca și suport.

Finalul va avea niște note destul de intense citrice, lucru de negăsit în Saison Dupont-ul original, cu o notă frunzoasă de conuri de hamei și o amăreală destul de puternică pentru stilul berii.

În postgust drojdia lasă loc de piper, boabe de coriandru, grains of paradise, niște note prăfoase dar și hamei. Nu dispare prea curând, dar eu nici nu i-am dat voie.

Corp mediu, carbonatație puțin pișcătoare. În ciuda cuvintelor aruncate despre gust, ce pot părea nepotrivite pentru o bere, e foarte răcoritoare și gustoasă. Sticla de 0.375 dispare imediat.

Întotdeauna am considerat că saison-ul e un stil de bere destul de subapreciat, cel puțin în partea noastră de Europă. Singurul, și cel mai important pas, e să îl încerci, restul vine de la sine. Beți saison! Beți Saison Dupont (mai degrabă, cam orice de la Brasserie Dupont)!

Eu am luat sticla de la Beer Academy. Hai noroc!

Review Overview

Gust - 9
Aroma - 8
Aspect - 8.8
Aftertaste (Postgust) - 8.2

8.5

Horseblanket FTW!

Stil: Saison, Alcool: 6.5%

User Rating: Be the first one !
[Google]

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button