MotivePareri si Povesti

Starea berii artizanale românești [ianuarie 2019]

România face bere

Hai să vedem cum mai stă treaba la capitolul bere artizanală în țara care, în mod absolut inexplicabil, deţine preşedinţia Consiliului UE în acest moment.

Știu, sunt oameni mai dedicați și mai organizați ca mine de la care puteți afla fiecare noutate din lumea berilor artizanale românești (cum ar fi echipa Beerologique), dar sunt câteva mișcări pe care aș vrea să le subliniez și eu.

Trecem elegant peste faptul că anul trecut am avut peste 150 de beri noi cu ștampila “Made in Romania”, e deja normalitate.

Probabil cea mai interesantă  “miscare” în domeniu în acest moment este ascensiunea internațională a celor de la Hop Hooligans. După participarea la Black Beer Fest in Belgia (alături de Wicked Barrel), oamenii au început sa livreze in UE, au apărut pe shop-uri din afară și au anunțat și două Tap take overs. Tape Take-overs românești în Europa, asta da veste bună! Până acum au anunțat unul în Copenhaga (7 februarie) și unul  în Berlin, la Protokoll (14 februarie). Excelent!

Oriel a luat caimacul la premiile Ratebeer.com de anul acesta, locul 5 in clasamenul celor mai buni berari nou lansați în lume și  Best Romanian Beer pentru Oriel Quad Jack Daniel’s BA.

Bereta a scos prima bere din proiectul Bereta Brewing Cummunity și laudele curg râuri (lucreaza cu homebreweri și fani și lansează beri cu rețete faine).

Ground Zero continuă seria de ExperimentALE și până acum n-au dat niciun chix. Good stuff!

Eu aștept The Black Pot 2019 ca să fac o verticală.

De asemenea, se tot deschid fabrici noi, mișcări de trupe pe la Cluj și în București, gipsy brewerii investesc în propriile echipamente și jucătorii vechi încearcă să inoveze. Anul 2019 a început excelent și se anunță de senzație. Am actualizat mai jos graficul cu numărul producătorilor noi.

In rest… Toată lumea scoate bere cu cafea și eu mă bucur, mi se pare un… mix bun :)

Related Articles

4 Comments

  1. O chestie, ca tot zici de Black Pot: deci am avut V1 care a rupt, apoi v2, facut mai light ca sa se incerce si varianta cu vanilie & stuff, acum inteleg ca v3 va fi tot un fel de v2, din aceleasi motive (sa se faca si variantele cu adaosuri). Dar: daca a rupt gura targului cu v1, de ce nu se reediteaza si varianta aceea ?

  2. Cand am baut v2 mi s-a parut mai “subtire” si am intrebat pe bere romania daca li s-a parut si altora la fel (ce-i drept alcoolul scazuse, dar nu fusesem atent la detaliul asta). Mi-a raspuns Radu Andries si mi-a zis ca e aceeasi reteta. Dupa care citesc pe pagina Bereta cum ca au facut-o de fapt mai light ca sa faca si varianta cu vanilie. Pe care din berari sa intreb acum ? :)

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button