Arhiva cu BereCe-am mai baut

Stone IPA, naturalizat elegant la Berlin

Stone IPAPuține lucruri poți spune în sens negativ față de clasicii din Escondido, California, mașinăria de turnat IPA-uri pe bandă a lui Greg Koch, și anume Stone Brewing. Și dacă o faci, vor fi destui să îți spună că nu ai dreptate.

Când știrea că americanii plănuiau să deschidă o berărie (nu tu bar, nu tu magazin) în Berlin a început să circule prin online, lumea deja începea să se uite de bilete de avion și să facă rezervări.

A venit și momentul inaugurării, iar stocul de beri produse local deja e rezervat pe o lungă perioadă de timp de retaileri. Așa se face că nu e greu în momentul de față să găsești Stone IPA, dar momentan doar prin vest, în mare parte. Pe meleagurile noastre se face lasă încă așteptată.

Despre Stone IPA, originalul, se poate spune multe. Are marea calitate de a fi deschizător de drumuri în ceea ce înseamnă West-Coast American IPA, dar și în ceea ce înseamnă beri cu hamei serios în general. Un “gateway drug” pentru mulți acum ceva ani, să sperăm ca va avea același efect și pe piața europeană.

Destulă gargară! În pahar e aurie, puțin înspre arămie, destul de translucidă. Spumă micuță, dar persistentă.

Miroase a pin, hamei frunzos, “stors” de lupulină, cu un mix ierbos și note fructate destul de subtile, vag tropicale. Note florale dulci pe un suport pare-se abia îndeajuns de malț dulceag.

În gust “țopăie” pe limbă hamei picant, pișcător, dank, mai American decât Uncle Sam, 4th of July sau plăcinta cu mere. Note complexe ierboase, cu flori de câmp (mai puțin), dar și ceva lămâiță (și mai puțin). Pulpă de mango puțin dulce, nu foarte suculentă, având în vedere că notele tropicale (mai puternice decât în aromă) sunt cam inhibate de note de coajă de grapefruit groasă și extra-hamei extra-amar pe final.

Suportul de malț, atât de firav, dispare cu totul în postgust, lăsând loc unei amăreli de hamei pure, originale, dar deloc obositoare sau medicinală. Corp răcoritor, nici prea acidulat, nici prea dens.

Stone IPA rămâne etalon pentru IPA-urile Californiene, chiar și făcut în Germania. Who cares?! Chintesența hameiului American, accesibil din și mai multe puncte de vedere acum, aproape la botul calului.

Cutia primită a fost din Germania, dar sper că va veni un moment când o să fie și pe la noi prin baruri, cel puțin.

P.S.: Față de varianta din State, încercată cu ceva mai mult timp în urmă, aș zice că cea de la Stone Berlin e mai dank, cu mai multe note de pin. Și prefer asta, personal. Dar cine știe cum o mai fi acum sticla din California…

Review Overview

Gust - 9
Aroma - 8.5
Aspect - 8
Aftertaste - 8.5

8.5

Clasicul rămâne clasic.

Tip: American IPA, Alcool: 6.9%

User Rating: Be the first one !
[Google]

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button