MotivePareri si Povesti

Susțin Berea Craft

Analiza pe text

Se apropie Bucharest Craft Beer Festival 2019 și, ca în fiecare an, un mic manifest pro bere artizanală iși face discret apariția în comunicarea organizatorilor.

Pe cel de anul acesta îl găsiți aici.

Mie nu-mi place atitudinea din acest text și aș vrea și eu să-mi dau și eu cu părerea pentru că nu m-a mai injurat nimeni de mult pe subiectul bere (scrieți la unibere[at]gmail.com pentru un răspuns rapid)

Punctele esențiale din text:

1) “In Romania, in afara de vreo 20.000 de oameni, nimeni nu stie ce este berea artizanala.”
Surse? Detalii? Cine știe, eu zic ca sunt doar 17.452 de oameni care știu despre berea artizanală. E irelevant. Poate că sunt doar 3451 care știu despre gin botanic sau 9621 de oameni care știu despre efectele benefice ale aroniei. Asta nu înseamnă ca trebuie să facem o datorie sfântă din a convinge să manânce gem de aronia pentru că reglează tensiunea arterială doar pentru că noi suntem super fani.

2) “In 2016 am organizat prima editie a Bucharest Craft Beer Festival pentru ca ne place berea buna si pentru ca am hotarat – da, unilateral, noi de capul nostru – sa sustinem breasla acestor berari.”
A se citi că în 2016 au văzut o oportunitate de business (ceea ce nu e rău, total de acord).

Textul continuă cu: “Au aparut festivaluri ca al nostru prin mai multe orase din tara, ba chiar si festivalurile mari de muzica i-au vrut alaturi pe berarii nostri. Da, sunt ai nostri, pentru c-am crescut impreuna. Asa cum si noi suntem ai lor.”
A se citi că și alții au văzut oportunitatea de business și berarii ăia amărâți scoși din foame de un festival au început să vândă în mai multe locuri pentru că, evident, vor să-și vândă berea.

3) “…consumatorii nu se inmultesc, producatorii se concentreaza doar pe produs si pe vanzarea imediată a productiei. In ritmul acesta piata o sa se aglomereze de producatori care nu vor avea cui sa vanda.”
– Hai să reformuez eu aici – “Piața crește, dar greu. Apar producători noi ca ciupercile și nu toți fac bere bună, dar toți fac bere artizanală. Nu e cazul să mutăm problema la consumatori, dacă piața e validată vor exista investitori care să ajute producătorii să crească cu bani băgați în marketing și mărirea capacității. Cei cu produse de calitate vor rămâne, cei mai slabi vor închide taraba.”

Nu suntem o sectă să ne ajutăm între noi cu masaj reciproc. Eu, consumatorul, vreau să beau bere bună, nu să-mi fac probleme despre starea pieței de bere. Nu suntem o mare familie noi, consumatorii, și producătorii. Tocmai atitudinea asta de hai sa ne ajutăm unul pe altul ține “industria” pe loc la câteva mii de “cunoscători”. Berea românească independentă are nevoie de momente “think big” și cred că va ajunge și acolo.

4) “Pentru ca nimeni, cel putin pana acum, n-a facut o campanie de promovare a acestui produs, pentru ca vrem sa bem bere buna, pentru ca ne place spiritul craft, a venit momentul sa mai facem un pas. De data asta impreuna. Daca fiecare dintre noi ar convinge macar 1 prieten sa descopere berea craft, toata treaba ar sta mult mai bine. Ce ziceti?” 
– Dacă ar fi să garantez cea mai proastă metodă să convingi oamenii să descopere berea artizanală, atunci asta cu evenghelizarea ar fi. Oamenii sunt suspicioși, nu vor să li se zică ce le place și ce nu le place, nu vor să fie evanghelizați la gusturi. O spune un om care a făcut greșala asta ani de zile. Și cred că nu poate să-mi reproșeze nimeni că n-am militat pentru bere (bună) artizanală, așa defect, părtinitor și neprietenos cu sunt eu. E bine să (ne) informăm, nu să ne plângem de milă unii altora.

În fine, e o veste excelentă că vom avea festival de bere artizanală românească și anul acesta în București. Imi imaginez că nu e nici ușor și nici ieftin să faci unul. E normal și să ai un concept de promovare pentru festival (ceea ce regăsim in textul despre care vorbim). Mergeți, desigur, și beți berea care vă place și, dacă se poate, luați cu voi și un prieten (care are peste 18 ani). Susțineți-vă producătorii locali, dar nu faceți pe apostolii.

Berea artizanală românească e bine, nu are nevoie să fie salvată. Cheers!

PS: Am mai scris despre Bucharest Craft Beer Festival și în anii trecuți: 2016, 2017, 2018.

Related Articles

2 Comments

  1. Incepand de maine 01.08.2019 pana duminica 04.08.2019 pe aleea de sub Tampa va fi si la Brasov un festival de bere artizanala, de altfel primul in oras la noi. Prin urmare, daca aveti drum prin Bv dati o fuga si pe aleea de sub Tampa pentru un pahar de bere buna.

  2. Weekend-ul a trecut, de asemenea si acest targ de bere. Intru-cat sambata a plouat cam toata ziua in Bv, am trecut duminica pe la targ, undeva in jurul orei 17. Nu ma asteptam sa gasesc 20 de producatori de bere artizanala, fiind prima editie, dar nici un singur producator. Insa ce sa vezi, era doar unul, mai exact doar baietii de la Carol beer. Am cumparat un pahar de red ale (10 ron) si intraband-ul de ce este doar el pe acolo, mi-a zis ca au mai fost 2 producatori (One beer later si inca cineva) insa acestia plecasera. De asemenea trebuia sa vina si 7 coline, insa nu au mai venit. Ok, asta este, dar surptinderea mare era ca cei din Brasov (Mustata de bere) nu erau prezenti. Alt aspect negativ e ca erau si cei de la Ciuc pe acolo. In fine, trecand peste asta, nu stiu vcine a organizat treaba asta, insa aici la Brasov, putina lume stia de acest targ, zero promovare. Nici macar pe Google nu aparea daca cautai. Per general dezastru total, macar berea a fost buna si plimbarea de asemenea. Poate la anul. Spor sa aveti.

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button