Arhiva cu BereCe-am mai baut

Tennent’s Super – 9% not so super

Tennent’s Super este un strong lager, “doppio malto” cum spun italienii, cu 9% alcool. Istoria producatorului, J&R Tennent, este mult mai interesanta decat berea in sine. Totul incepe chiar inainte de perioada marilor revolutii industriale…
tennent-s-superFabrica a fost deschisa la Glasgow (Scotia) in 1740, pe ruinele unei alte fabrici de bere, din 1556. Productia se concentra, ca mai toate berile insulare din acea vreme, pe Stout si Ales, pentru simplul motiv ca primul tip era considerat hrana iar al doilea tip inlocuia apa cu succes (apa era una dintre sursele principale de infectii).

Pusa pe picioare de catre Hugh e Robert Tennent, fabrica se extinde rapid si domina piata Scotiei in acelasi secol in care a luat nastere. La mijlocul secolului urmator producatorul devine cel mai mare exportator de bere in sticla din Europa.

Activitatea este lasata din tata in fiu iar istoria e plina de morti ciudate, la scurta distanta intre ele, de tipul: mort fiul, dupa sase luni moare si tatal, sau moare un frate, la un an moare si celalalt. Evident, toti mortii in discutie erau proprietari sau co-proprietari. La un moment dat din istoria fabricii, au murit toti adultii care ar fi putut duce mai departe treaba astfel incat pentru 20 de ani, pana ce copii au crescut suficient, a fost condusa de terti.

In anii 1900 a fost preluta, cumparata, re-branduita de mai multe ori, a facut o gramada de acorduri si si-a schimbat tipurile de bere. Actualmente este sub dominatie belgiana.

Revenind la Tennent’s Super Strong Lager de 9% si in sticla de 33cl, care costa circa 1,5 euro, putem vorbi de o bere ciudata. Fiind industriala e bine echilibrata si fara personalitate. Cele 9% care mi-au atras initial atentia au meritul de a nu se face simtite prea tare in aroma si retrogust, spre deosebire de alte beri similare ca si gradatie. Culoarea este de un galben intre auriu si ambrat, destul de luminoasa.

Mirosul nu spune mare lucru despre berea in sine, se simte maltul si alcoolul. Gustul are urme de mar iar hameiul se impune, inspre final. Spuma este de rezistenta medie, fina. Repet, nu are arome deosebite, nu m-a convins ca ar merita cumparata si a doua oara. Cel putin nu la pretul specificat; probabil s-ar apropia mai mult de categoria 0,60€. Daca dati peste ea, incercati sa o beti intr-un pahar tip “lalea”, altfel riscati sa nu prindeti nimic din aroma, cu atat mai mult cu cat se va pierde repede odata cu disparitia capacului de spuma protector.

Review Overview

Gust
Aroma
Retrogust
Culoare

De incercat, la plictiseala

Tennent's Super este un strong lager, cu 9% alcool. Istoria producatorului, J&R Tennent, este mult mai interesanta decat berea in sine. Totul incepe chiar inainte de perioada marilor revolutii industriale...

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
%d bloggers like this: