Arhiva cu BereCe-am mai baut

Timișoreana Nepasteurizată

Timisoreana NepasteurizataNu aș putea spune că faptul că dacă o bere este pasteurizată sau nepasteurizată ar trebui să fie un factor de decizie în analizarea unei beri.

Un lucru total personal, desigur, dar mi se pare un gimmick ieftinuț. Un gimmick care însă a prins, prinde, și va prinde în continuare în România și nu numai. (notă: nu vorbim aici de stiluri ce depind de absența acestui procedeu, saison-uri, quadrupel-uri, și altele).

Pentru aprofundări, nu e rău de citit ce zice omul ăsta aici.

Timișoreana e arhi-cunoscută, nu e cazul să mai prezentăm istorie plasare pe piață, detalii, socoteli. Timișoreana Nepasteurizată aici de față chiar poate fi deja cunoscută de mulți, fiind o “variantă” a lager-ului blond ce se găsește de ceva timp prin barurile asociate companiei din Timișoara (unde găsim și Nefiltrata – atenție, NU hefeweizen! – discuție pentru altă dată).

5%. Nu doar malț de orz, ci și adjuncți (știu ei cine sunt!).

În pahar e aurie, limpede, cu un cap de spumă pufos, rezistent, lipicios de pahar.

Aroma duce cu gândul la coajă de pâine sărată, grâne nici prea proaspete, nici prea vechi, vagi note de kellerbier (a se citi “pivniță umedă” sau “birt îmbâcsit”, dacă suntem lipsiți de tact), dar și de green bottle skunkiness. Ceva la graniță.

Gustul e mai simplu, dominat de malț blond și ceva mămăligă. Note vagi de carton și grâne umede. O amăreală simplă pe final, generică, care nu aduce nici a hamei nobil nemțesc, nici a hamei picant cehesc. Doar… amăreală.

Aftertaste-ul are o notă ușor prăfoasă, făinoasă (drojdioasă?), ceva dulceață de malț și amăreala asta atât de specifică unui macro-lager. Corpul e irelevant.

În final, nu aș putea spune că se diferențiază prea mult de varianta regular de Timișoreana.

La draft în locații din Timișoara mi s-a părut mai curată, mai răcoritoare, mai ales Nefiltrata (în defavoarea celei marketate ca “direct din tanc”, dacă îmi amintesc bine. ironic).

Concluzia este ușor de tras. Din păcate. Speram să fie altfel. Aceeași Mărie obosită, șifonată, cu o pălărie nouă, dichisită, ce va atrage privirile tuturor pentru încă o tăvăleală vinovată.

Se va vinde MULT. Nu e nici rău, nici bine. Așa stau lucrurile.

Review Overview

Gust - 4.5
Aroma - 5.5
Aspect - 7
Aftertaste (Postgust) - 4

5.3

You know the drill...

Stil: Euro Pale Lager, Alcool: 5%

User Rating: 3.1 ( 26 votes)
[Google]

Related Articles

6 Comments

  1. Parca stiam ca o bere nepasteorizata nu poate avea un termen de valabilitate asa de mare(6 luni)..

  2. Aici e vorba despre un procedeu care, la bere, are importanta doar din punct de vedere a termenului de patrare. In cazul „nepasteurizatei” se scurteaza, dar nici asta nu are importanta, pentru ca berea se consuma la greu in Romania. Daca te uit la eticheta gasesti in compozitie malai, fata de Skoll care nu contine acest ingredient adesea obtinut din porumb modificat genetic. Restul e o chestie de gust,. Filozofiile pretioase cu „gimmick” si alte „perle” care impopotaneaza prezentarea sunt ca sa impresioneze „fatucile”. Iti place, o bei, nu iti place nu o bei, asta e filozofia prietene!

  3. in reclama la “berea nepasteurizata”, pronuntia celor din reclama este absolut gresita, termenul “pasteurizat” provenind de la Louis Pasteur, inventatorul procedeului termic care-i poarta numele (nu de la “pasta”) si se pronunta ca atare, adica “pastörizat”, unde ö se pronunţă un “eo”, nu “pasteurizat”. Cel care a facut reclama e clar ca are lacune in cultura generala, la fel si cei care joaca in spotul publicitar, precum si televiziunile care accepta sa o distribuie pe post. Ar fi bine sa corectati, pentru a nu raspandi o greseala, total neinspirata.

Spune tu, in cuvinte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button